Politika

Direktno.rs

10. 10. 2024. 14:06 5

"Rio Tinto ostavlja pustoš iza sebe, preti zdravlju i istoriji Srbije"

Narodna poslanica Srbija centra dr Tatjana Marković - Topalović upozorila je na štetne posledice eksploatacije litijuma, ističući da to potvrđuju iskustva iz međunarodnih izvora, zelene agende, reputacije kompanije Rio Tinto i dr.

- Proizvodnja litijumskih baterija na način na koji to vlast predlaže nije ekološka. Njihove fizičke osobine su loše jer imaju lošu toplotnu provodljivost, nekontrolisano pregrevanje i sklone su samozapaljenju. Umesto toga mogu se proizvoditi natrijum - jonske baterije koje ne zagađuju životnu sredinu“, rekla je Marković - Topalović u parlamentu.

- U Evropi ne postoji nijedan aktivan rudnik litijuma gde se litijum ekspolatiše na ovaj način. Rudnici se otvaraju ali isključivo iz termalnih i slanih izvora, ne sa plodnog tla. Što se tiče razlike u uticaju na životnu sredinu, ona je hiljadu puta veća - dodala je poslanica.

Marković - Topalović je podsetila da je kompanija Rio Tinto ostavila pustoš za sobom u Papua Novoj Gvineji gde su voda, zemljište i usevi poplavljeni toksičnim uljem.

- Stanovništvo ima zdravstvene probleme u vidu kožnih bolesti, respiratornih problema i komplikacija u trudnoći. Na Madagaskaru 15.000 ljudi pije kontaminiranu vodu. U zapadnoj Australiji su uništili oko 46.000 godina staro aboridžinsko kulturno nasleđe.

"Projekat Jadar krši Ustav Srbije", istakla je Marković - Topalović, navodeći da su Biološki fakultet, SANU i druge naučne institucije protiv eksploatacije litijuma.

Govoreći o socijalnom aspekstu, poslanica je podsetila na masovne proteste protiv rudarenja širom Srbije: "Čak 120 hiljada građana je izašlo na proteste u sred leta".

Marković - Topalović se osvrnula i na istorijsko nasleđe u dolini Jadra rekavši da vlast mora imati u vidu da tamo ne postoji porodica kojoj neki predak nije ostavio kosti na Ceru.

- Zato građani doline Jadra poručuju da te kosti niko neće premetati i zemlju natopljenu krvlju zagaditi. Oni traže da vlast otvori sve tajne i zatvorene studije o projektu Jadar i da predstavi njihovu sadržinu i autore. Svakodnevno im stiže podrška širom Srbije, a naročito sa Kosova i Metohije. Meštani pozivaju predstavnike vlasti, koji ništa nisu dobili od Rio Tinta, da autobusima, po kojima su poznati, dođu i upoznaju se sa lepotama Jadra i njegovim mogućnostima. Poručuju da će svojim telima braniti kuće i ognjišta, jer drugu zemlju nemaju. Koliko treba da platite da Rio Tinto napusti zemlju?“ zaključila je dr Marković - Topalović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati