Politika

Direktno.rs

04. 10. 2024. 15:11 0

SSP: Novi Sad je energetski efikasan jedino u naprednjačkim šemama izvlačenja novca

"Tvrdnja gradonačelnika Milana Đurića da je Novi Sad lider u energetskoj efikasnosti nije čak ni loš vic. Taj bedni hvalospev gradske vlasti ne može da sakrije ono što svaki Novosađanin zna - uprkos paprenoj ceni daljinskog grejanja koju građani plaćaju cele godine, JKP "Toplana" nije u stanju ni da svima isporuči obećanu uslugu, a kamoli modernizuje postrojenja koja imaju ogromne toplotne gubitke, izjavio je prof. Aleksandar Radukin, Odbor za energetiku GrO Stranke slobode i pravde Novi Sad, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Da Novi Sad nije energetski efikasan grad svedoči srednja vrednost gubitka toplotne energije kod korisnika grejanja od oko 200 kWh po metru kvadratnom za grejnu sezonu, što je, na primer, za preko 30% više od proseka Rumunije. Postojeći programi povećanja energetske efikasnosti kod korisnika preko ugradnje toplotne izolacije, novih sistema ventilacije i klimatizacije - ne funkcionišu, jer su naši građani siromašni, pa čak i pored sufinansiranja ne mogu da priušte ove skupe radove. Takođe, cena širenja mreže je viša od 650 evra po dužnom metru toplovodne linije, što je oko 150 do 200 evra skuplje od evropskog proseka, pa su građani osuđeni na individualna ložišta, što je skupo, najmanje energetski efikasno i zagađuje vazduh. Ogromna dobit koju ostvaruje JKP "Toplana" služi za namirivanje dugova iz drugih gradskih preduzeća, pa ono, čak i kad bi njeno rukovodstvo to želelo, ne može samostalno da odlučuje o investicijama. Zbog toga nema ni dogrevanja van grejne sezone, već uvek moraju da se pokreću veliki kapaciteti gradskih toplana, pa građani u prelaznim dobima često cvokoću od zime

Mere koje SSP predviđa planom razvoja energetike su: uvođenje solarnih sistema i sistema za biomasu i biogas, toplifikacija Klise, izgradnja reciklažnog centra koji će biti takođe izvor velike količine toplotne i električne energije... Jednostavnom ugradnjom kalorimetara - svako domaćinstvo će plaćati samo onoliko koliko i potroši, umesto što danas finansiramo naprednjačke šeme za izvlačenje novca", zaključio je Radukin.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati