Politika

Direktno.rs

25. 09. 2024. 11:28 0

Radovanović o slučaju Danke Ilić: Nedopustivo da političari upravljaju istragom, tražićemo da svi akteri snose odgovornost

Narodni pokret Srbije će se boriti da ljudi koji su učestvovali u tzv. rešavanju krivičnog dela ubistva Danke Ilić i koji su doveli građane u zabludu svojim izjavama snose odgovornost i da ne mogu da napreduju, jer ovo je vrlo ozbiljan slučaj koji se podigao na državni nivo, rekla je danas za televiziju N1 potpredsednica Narodnog pokreta Srbije (NPS), narodna poslanicai pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović.

Povodom podizanja optužnice za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, ona naglašava da je NPS pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sednice Odbora za unutrašnje poslove i zatražio da na njoj učestvuju svi akteri slučaja na čelu sa ministrom Ivicom Dačićem, sa pitanjima dokle se stiglo sa istragom, koji su to dokazi koji su potkrepili krivičnu prijavu, šta je sa slučajem čoveka koji je preminuo i tražiće odgovornost.

- U slučaju da pozvani ne dođu na sednicu, znači da priznaju propuste i krivicu. Ne mogu da zamislim da MUP ne dođe pred poslanike da daju objašnjenje. Javnost ne zna ništa kada je u pitanju Dalibor Dragijević i njegovo saslušanje. Čim MUP nije izašao sa informacijama znači da je došlo do prekomerne upotrebe fizičke snage ili sredstava prinude koja su se koristila i koja su nedopustiva, jer sve dok je neko osumnjičen, ali i kada je okrivljen i ide na izdržavanje kazne, postoje ljudska prava. Ne može se primenjivati tortura do tolike mere da neko zbog toga bude lišen života - naglasila je ona.

Radovanović ističe da je zadatak policije da prikuplja što više kvalitetnih materijalnih dokaza na osnovu kojih će se kasnije podneti krivična prijava, odnosno tužilac podići optužnicu, a u slučaju da se dokazi ne nađu, u konsultaciji sa tužiocem slučaj se dalje rešava.

- Ako je lice zadržano i određen mu je pritvor, a nema dovoljno dokaza, mora se pustiti da se brani sa slobode. Ili ako je lice privedeno 48 sati, ako je neko drugo krivično delo, mora da se pusti i po zakonu brani se sa slobode dok policija ne dođe do saznanja - objasnila je ona.

Prema njenim rečima, to podrazumeva da policija intenzivno radi na prikupljanju dokaza koje će dostaviti tužiocu i zajedno sa njim kvalifikovati delo, a ne da to radi predsednik države koji je odmah izjavio da su oni okrivljeni.

- Nakon toga, tadašnji ministar unutrašnjih poslova istupio je sa skandaloznom izjavom dok je čitao policijski izveštaj koristeći reči kao što je baciti telo, što je nedopustivo kada se govori o detetu od dve godine. Posle njega se oglasio načelnik UKP čija je služba vodila kompletnu istragu u Boru i potvrdio reči predsednika i ministra - istakla je ona.

Radovanović kaže da je ovaj slučaj prilično uznemirio građane i javnost i dodaje da je nedopustivo da sistem funkcioniše tako što će političari upravljati istragom, a ne pravi i profesionalni policajci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati