Politika

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

03. 07. 2024. 21:26 1

"Niko ne sme da izneveri volju naroda, svi dokazi na našoj strani"

"Srpska napredna stranka odlično zna da je izgubila izbore u Nišu i da nema legitimitet da formira vlast", rekao je za televiziju N1 potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Đorđe Stanković.

- Put kojim smo krenuli i borba pravnim sredstvima pokazali su se kao ispravna odluka. Postoje pritisci na određene odbornike u Nišu da pređu na njihovu stranu, ali Nišlije odlično znaju da je SNS istorija. Niš ima pet gradskih opština, a u opštini Medijana opozicija je odnela ubedljivu pobedu. I tu pokušavaju da vrše pritisak, ali bezuspešno, jer nemaju većinu i nikada je neće ni imati - dodao je on.

Stanković naglašava da su svi dokazi sakupljeni u noći izbora i posle njih na strani opozicije, kao i da su, kako je izborni proces odmicao, jedan po jedan nestajali ili ih je neko uklanjao, ali da su ipak odlučili da se bore uz pomoć zakona i da protesti, koje kao vid borbe ne treba isključiti, za sada nisu aktuelna tema.

- Danas smo Osnovnom sudu podneli tri krivične prijave. Krivične prijave su, između ostalog, podnete protiv predsednice Gradske izborne komisije Danijele Milićević po tri osnova. Prvi osnov se odnosi na falsifikovanje zapisnika na biračkom mestu broj 10. Po istom osnovu podneta je prijava i protiv Ivice Stanojevića koji je potpisao taj zapisnik - kazao je on.

On ističe da se drugi osnov po kome je protiv Milićevićeve podneta krivična prijava tiče biračkog mesta broj 18 i krivičnog dela promene izbornih rezultata, odnosno viška od 15 listića u džaku i dodaje da je treći osnov za krivičnu prijavu kršenje procedure prilikom brojanja glasova na dan izbora.

- Podsetiću da je Ruska stranka pokušala da poremeti izborni proces. Mi smo odmah ukazali da nisu manjinska stranka i da nemaju osnov za to, kao i da imaju lažne potpise. Podneli smo dve krivične prijave u vreme izbornog procesa protiv Tihomira Perića koja i dalje stoji u mestu i opštinskih predstavnika Izborne komisije jer smo želeli da ostane trag svega što se dešavalo - rekao je on.

Na pitanje da li je u komunikaciji sa Miodragom Stankovićem sa liste Ujedinjeni-Nada za Niš koji se nije pojavljivao na zajedničkim konferencijama, Stanković podseća da je u pitanju neko ko je potpisao protokol o nesaradnji sa SNS i dodaje da nije tajna da postoje pritisci i na neke ljude bliske njemu, a možda čak i na njega.

- Niko sebi ne bi smeo da dozvoli da u bilo kom slučaju izneveri volju naroda koji je, u ovom slučaju, rekao da Nišlije treba da imaju novu lokalnu vlast. I on kao odgovoran čovek ne treba sebi da dozvoli da uništi karijeru zbog par meseci lokalne vlasti koja neće potrajati i da se formira. Trenutno je krizna situacija koja će brzo proći i to bi bio loš potez bilo koga i takve stvari ne smeju da se tolerišu - dodao je on.

Stanković kaže da je svestan "u kakvoj državi živimo", ali i da "zavisimo od zakona koji moraju da se poštuju" i dodaje da je niška opozicija htela da pokaže svojim sugrađanima, ali i građanima čitave Srbije da će, kada budu došli na vlast, vladati zakonima naše države.

- Mi u ovoj poziciji branimo našu državu, dok ih sa druge strane SNS krši i urušava državu. Međunarodne institucije koje priznaje naša država obavestićemo o svemu što se dešava - i OEBS i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ukoliko dotle bude došlo. U ovom momentu i dalje se oslanjamo na instance naše države, među kojima je Ustavni sud. Imali smo strane posmatrače u Nišu koji znaju da je u pitanju krađa i zato moramo da idemo korak po korak i da to i dokažemo - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati