Politika

Direktno.rs

16. 04. 2024. 21:28 1

Aleksić o glasanju u SE: Vučićeva pogubna politika došla na naplatu

"Usvajanje predloga o prijemu "Kosova" u Savet Evrope posledica je pogubne politike Aleksandra Vučića i prihvatanja francusko-nemačkog plana i ohridskog aneksa, a otvara veliko pitanje kakav svet zapravo žele Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU)", rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

- To pitanje na stolu je još od 2020. godine i sada je došlo na naplatu. U međuvremenu ova vlast nije uradila ništa konstruktivno kako bi se to sprečilo. Naprotiv, to je dokaz da je Aleksandar Vučić prihvatio sprovođenje francusko-nemačkog plana - rekao je Aleksić.

Aleksić dodaje da sve ovo što se sada dešava otvara i veliko pitanje i za EU i SAD kakav svet zapravo žele.

- Evropa od nas traži da kršimo jedan od temeljnih principa na kojima je EU nastala nakon Drugog svetskog rata. Poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jeste ključna stvar jer je kršenje toga bio glavni uzrok sukoba u Evropi vekovima. Sve ovo što se dešava u Savetu Evrope je veliki test i pitanje za EU i SAD da li su spremni ovakvim presedanom da se odreknu međunarodnog poretka kakav su gradili nakon Drugog svetskog rata - izjavio je Aleksić.

Govoreći o procesu pregovora sa vlastima o izbornim uslovima, Aleksić tvrdi da politička kriza u kojoj smo se našli može biti razrešena pomeranjem beogradskih izbora tako da se održe sa lokalnim izborima na jesen, kao i da je vremena sve manje jer su dosadašnji postupci vlasti bili samo kupovina vremena i predstava za javnost.

- Sada je jasno da su svi ti veliki kolegijumi bili samo predstava za javnost i strane ambasadore, kako bi vlast predstavila da oni zapravo nešto rade na preporukama ODIHR, a istina je da samo kupuju vreme i da je posredi igra reči, te da ništa od toga što vlast predlaže neće suštinski poboljšati izborni proces - rekao je Aleksić.

On napominje da je za razliku od vlasti opozicija pokazala jasnu volju i spremnost da se angažuje kako bi se izašlo iz političke krize, kao i da su predložili suštinske stvari kao što je formiranje nezavisne komisije koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, profesionalan rad javnog servisa, istovremeno održavanje svih izbora na lokalnom nivou, kao i to da oni koji su u proteklih 12 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na tom novom prebivalištu pre isteka godinu dana.

- To je glavni razlog zašto smo pristali da sednemo za sto sa predstavnicima vlasti. Nemamo mi pravo da biramo sa kim nam se sviđa da pričamo, a sa kim ne, na nama je odgovornost da pronađemo rešenje za izlaz iz ove krize u kojoj smo - izjavio je Aleksić.

Aleksić ističe da, iako je finalni izveštaj ODIHR obiman i vrlo kritički nastrojen, on nema zabludu da će bilo ko od stranaca rešiti naše unutrašnje probleme, kao i da je ipak sam ODIHR potvrdio da su svi pomaci koji su do sada napravljeni zapravo minimalni.

- Neće niko doći umesto nas da reši probleme u našoj kući, niti sam pristalica toga da idemo i molimo bilo koga za pomoć - rekao je on.

Aleksić kaže da, "ako vlast zaista ima toliko podršku kako tvrde, onda nema nikakvog razloga da se zahtevi za poštene izbore ne ispune".

- Međutim, situacija je drugačija. Da zaista imaju toliku podršku, ne bi vršili toliki pritisak na birače, ne bi ucenama dovodili ljude na mitinge, niti bi gušili medije i preseljavali ljude iz drugih mesta da glasaju u Beogradu. A sve te ljude nema ko da zaštiti, nema ni policije ni tužilaštva, niti ijedne institucije koja može da zaštiti one koji se usprotive samovolji Srpske napredne stranke - ističe on.

Aleksić veruje da će se rasplet pregovora vlasti i opozicije verovatno znati već sutra nakon sastanka sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić, kao i da će u zavisnosti od toga uskoro biti doneta i odluka opozicije o učestvovanju na predstojećim izborima.

- Kakva god odluka da bude, treba reći da je vlast odgovorna za ovu političku krizu, kao i da nas je vlast primorala na komplikovane pravne procedure kako bismo pokušali da razrešimo krizu. Ključno pitanje je da li sada, zbog kupovine vreme od strane vlasti, uopšte možemo da stignemo do prvih narednih izbora da implementiramo čak i ono što vlast navodno prihvata - zaključuje Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati