Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 02. 2024. 14:10 36

SPS neće u Vučićev pokret?!

Iz SPS prvi glasovi protiv Vučićevog pokreta. Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Vladan Zagrađanin poručio je da bi ulazak socijalista u Pokret za narod i državu čiji je inicijator predsednik Srbije Aleksandar Vučić značilo odricanje svega što su socijalisti gradili godinama.

- Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama - napisao je Vladan Zagrađanin na svom Instagram profilu.

Podsećamo, pre nedelju dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je najavio osnivanje Pokreta za narod i državu.

- Vreme je za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu koji će imati snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani naše nacionalne i državne interese - objavio je Vučić na Instagram nalogu.

Pored naprednjaka, koji će biti stožer okupljanja, pozivnica za pristupanje pokretu upućena je SPS, a očekuje se da ću u pokretu biti i stari partneri naprednjaka poput Pokreta socijalista (PS), PUPS ili partija Rasima Ljaljića. Svoje mesto u Vučićevom pokretu kaparisala je i Milica Đurđević Stamenkovski (Milica Zavetnica) koja je sa istakla da je to "veliki projekat".

- Srpska stranka Zavetnici vidi sebe u svim onim političkim formatima u kojim se bude govorilo o očuvanju suvereniteta Kosova i Metohije, porodičnih vrednosti… - izjavila je ona odgovarajući na pitanje da li sebe vidi u najavljenom Pokretu za narod i državu i dodala da razgovori o mogućem ulasku u pokret tek predstoje, te da nema dileme da će o tome pregovarati.

Vučićev završni udarac za SPS?

O tome da Vučićeva ideja o formiranju pokreta, koju je još početkom prošle godine plasirao u javnosti, nije zamrla, bilo je reči i pre zvanične objave da se ponovo kreće u njegovo formiranje. Prema informacijama Nova.rs, zamisao predsednika Srbije je da u pokret "usisa" i socijaliste, ali i da, kako navodi sagovornik ovog portala, Dačiću ponudi lidersku poziciju.

Kako socijalisti nisu u poziciji da sa 6,55 odsto podrške pruže značajniji "otpor" koalicionom partneru, ali ni da ispostavljaju zahteve, deluje da bi ulazak u Vučićev pokret definitivno oslabio SPS i dodatno smanjio njihovu podršku u biračkom telu.

Status koji je SPS imao 2012. godine u koalicionom aranžmanu sa SNS-om odavno je izgubljen. Naime, tada su socijalisti bili tas na vagi koji je odlučivao o tome ko će u Srbiji formirati vlast, što im je omogućilo dominantniju poziciju u odnosu na SNS i premijersko mesto za Dačića.

Međutim, dve godine kasnije, 2014., kolo sreće za socijaliste se okrenulo, pa se od tada nalaze u podređenom položaju.

Kako su se ređali izbori, tako je i SPS slabio ali se i sve više "utapao" u SNS. Birači gotovo da ne prave razliku između ove dve opcije, a kako su analitičari ranije govorili, ni pojedini istraživači javnog mnjenja jer njihovu popularnost mere jedinstveno.

Na predsedničkim izborima 2017. i 2022. godine ove dve partije "odmerile" su zajedničkim snagama popularnost Vučića, jer su socijalisti doneli odluku da ne izađu sa svojim kandidatom već da bezrezervnu podršku pruže koalicionom partneru.

Da su naprednjaci korektan partner jedino kada njima zatreba, pokazalo se na izborima 2020. godine, ali i 2023.

Rezultati izbora 2020. godine bili su takvi da je SNS samostalno imao većinu za formiranje vlasti na parlamentarnom nivou, ali su bili široke ruke i velikog srca pa su Dačiću dali "utešnu nagradu" - funkciju predsednika Narodne skupštine, ali i jedno ministarsko mesto (prosvetu) za Branka Ružića (i mir u kući).

Tokom izborne kampanje prošle godine, moglo se pomisliti da SPS nije dugogodišnji partner SNS-a već opoziciona stranka, jer je u nekim momentima više kritike, žutih strana i napada pretrpeo SPS od strane SNS-a nego opozicija.

Jednim delom, zbog te negativne kampanje SPS se srozao na rejting sličan onom iz 2007. godine (kada su poslednji put bili u opoziciji), što ih je dovelo u još nezavidniju situaciju, ali i otvorilo mogućnost Vučiću da u potpunosti određuje pravila igre zvane vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati