Politika

D. Ljutić

02. 02. 2024. 18:49 40

ŠTA JE OSTALO NA SPISKU "Ne damo Kosovo"

Upućeni u tešku situaciju na Kosovu smatraju da će Albin Kurti, dok bude trajala američka predsednička kampanja i kada maltene cela Evropa bude pratitila situaciju u Vašingtonu, pokušati da uzme sve što može na Kosovu. Po stupanju na snagu uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara na Kosovu, možemo da očekujemo da ubrzo budu na severu otvorene kancelarije agencije za registraciju preduzeća, tako da će sve srpske firme morati da se registruju po kosovskom sistemu. Sada smo, zahvaljući režimu u Beogradu, došli u situaciju da Republika Srbija priznaje lične dokumente Kosova. Koja to država priznaje lične dokumente svoje pokrajine?

Sve što je mogao, od dolaska na vlast do danas, režim je predao Kosovu. Kosovska policija upala je u petak pre podne u objekat Privremenog organa opštine Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Zastava Republike Srbije uklonjena je sa ovog objekta. Način na koji režim brani ovu našu pokrajinu već odavno je samo  farsa sa ozbiljnim posledicama, u kojoj se i dalje kaže "NE damo Kosovo", a ono lagano klizi u nezavisnost.

"Spisak" onog što se ne da je sve kraći. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbiji ne ostaje ništa drugo nego da se politički i diplomatski bori za opstanak Srba na Kosovu.

Po stupanju na snagu uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara na Kosovu, možemo da očekujemo da ubrzo budu na severu otvorene kancelarije agencije za registraciju preduzeća, tako da će sve srpske firme morati da se registruju po kosovskom sistemu.

U Prištini, od prvog dana nove godine, slave što će se na severu Kosova plaćati ista struja kao u svim ostalim delovima Kosova, posle 20 godina. Ma koliko se predsednik Srbije i njegovi čauši batrgali da ne priznaju, učinio je Aleksandar Vučić prihvatanjem Briselskog sporazuma mnogo toga za Prištinu. Srbija je tim sporazumom ostala bez svoje policije, pravosuđa i mogućnosti da po srpskim zakonima na Kosovu budu birane institucije lokalne samouprave. Očigledno da politika ultimatuma Prištine donosi rezultate, ili drugim rečima - Albin Kurti vodi pregovore, a onda se Beograd u krajnjoj liniji slaže. 

Upućeni u tešku situaciju na Kosovu smatraju da će Kurti, dok bude trajala američka predsednička kampanja i kada maltene cela Evropa bude pratitila situaciju u Vašingtonu, pokušati da uzme sve što može na Kosovu. Šta još? Čak i ono što Vučić ni za živu glavu nije hteo da preda Prištini u ruke, učinio je. Radi se o jezeru Gazivode, kao i o kompletnom energetskom sistemu.

Bilo je otvoreno samo pitanje kog datuma u decembru prošle godine će Beograd prihvatiti tablice. Vučiću je više odgovaralo da tablice prihvati mesec, dva dana ranije, a ne sad usred postizborne krize u kojoj se nalazi Srbija. Sada smo zahvaljući režimu u Beogradu, došli u situaciju da Republika Srbija priznaje lične dokumente Kosova. Koja to država priznaje lične dokumente svoje pokrajine?

Administrativni prelazi - Jarinje i Brnjak, kako se govori u okvirima režima u Beogradu, postali su faktički međudržavna granica. Beograd je pristao i na uzajamnu nostrifikaciju diploma. Srbija se obavezala da će priznati nacionalne simbole, uključujući pasoše, carinske pečate, a neće se protiviti ni članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. To znači ni u Ujedinjenim nacijama. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati