Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 11. 2023. 16:17 2

Stigla prijava: Vesić u funkcionerskoj kampanji

Na adresu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stigao je dopis u kome se resorni ministar upozorava da u aktuelnoj kampanji za predstojeće izbore zakazane za 17. decembar učestvuje u takozvanoj funkcionerskoj kampanji.

Agencija za sprečavanje korupcije 20. novembra ove godine primila je prijavu protiv Gorana Vesića zbog sumnje da je povredio odredbe člana 50 Zakona o sprečavanju korupcije, saznaje Nova.rs.

Tim zakonom propisano je da javni funkcioner može da vrši funkciju u političkoj stranci i da učestvuje u njenim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako to nije zakonom zabranjeno. Takođe, javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka i političkih subjekata, pod čim se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanje birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti kao što su rad s biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, izrada i podela reklamnog materijala, brošura i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge i sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti.

Javni funkcioner dužan je da uvek nedvosmisleno predoči javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke. Javni funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu javnog funkcionera za promociju političkih stranaka.

Po navodima prijave koja je protiv Vesića stigla u Agenciju za sprečavanje korupcije, pomenuti funkcioner je na zvaničnom Instagram nalogu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture "vesicg" objavio tekst i video snimak u kome je potpisan kao ministar, prilikom čega je izjavio sledeće:

- 16.11.2023, Suvojnica, lepo mesto u Surdulici. Došao sam novim putem od Ekutinaca do Surdulice. To je put koje je uradilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na predlog predsednika Vučića… Svake godine uradićemo nešto novo u ovom mestu i u svakom drugom naseljenom mestu. I to je politika Aleksandra Vučića i zato Srbija ne sme da stane - izjavio je Vesić.

Dana 17. novembra ove godine Vesić je, primećuje ova Agencija, rekao doslovce sledeću rečenicu:

"Iza mene je postrojenje otpadnih voda u Vranju, čiji je ekvavilent 70.000 recipijenata. Vranje će u naredne dve godine dobiti 140 km kanalizacije, a već smo odradili 56 km. Vranje će biti jedan od retkih gradova u Srbiji u kome se sve otpadne vode prerađuju i u čistom obliku vraćaju u Južnu Moravu. Tako se odgovorno odnosimo prema životnoj sredini i zato Srbija ne sme da stane".

Od Gorana Vesića Agencija za sprečavanje korupcije zatražila je da se izjasni na ove okolnosti. Bez obzira na to da li će njegovom izjašnjenja biti ili ne, Agencija će doneti svoju odluku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati