Politika

[ Izvor: EWB ]

19. 09. 2023. 16:14 8

Srbija se opet nije uskladila sa merama EU protiv Rusije

Evropska unija donela je odluku da prodruži restriktivne mere prema Krimu i Sevatopolju, kao "nezakonito pripojenim" delovima Ruske Federacije do 23. juna 2024. godine. Kako se može videti iz saopštenja Visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU, Đuzepa Borelja, sve države kandidati za članstvo u EU iz regiona su se sa ovom merom uskladile, osim Srbije.

- Unija ne priznaje te i dalje osuđuje nezakonito pripojenje Krima i Sevastopolja koje je izvršila Ruska Federacija kao kršenje međunarodnog prava. Unija ostaje nepokolebljiva u svojoj predanosti suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i posvećena je potpunom sprovođenju svoje politike nepriznavanja - navodi se u odluci EU.

Dodaje se da se produžavaju restriktivne mere uvedene još odlukom iz 2014. godine u kojoj je zabranjen uvoz robe poreklom sa Krima ili Sevastopolja.

Prema Analizi usaglašavanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU koju je objavio ISAC Fond u julu ove godine, Srbija je nastavila sa istim obrascima (ne)usaglašavanja sa EU. Prošle godine Srbija je imala stopu usaglašenosti sa EU 48%, što je najgori rezultat od svih zemalja kandidata za članstvo u EU. Međutim, manje intenzivan ritam uvođenje novih paketa restriktivnih mera protiv Rusije od strane EU pomogao je Srbiji da poveća svoju stopu usaglašenosti na 52 odsto (što predstavlja blago poboljšanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je stopa usaglašenosti iznosila 44 posto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati