Politika

[ Izvor: NIN ]

16. 09. 2023. 07:00 29

ORLIĆ - Simo Spasić za zatvorene prostore

Ako je neko mislio da je jedna od najozloglašenijih metoda psiholoških mučenja ona kada se žrtvi na čelo izliva kap po kap vode, onda nije čuo predsednika parlamenta kako kapljice menja frazom "nećete vi majkama da oduzimate novac za njihovu decu" i ponavlja je u beskraj sa pauzama od samo nekoliko sekundi, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Nakon što je Orlić nadmašio samog sebe i izgurao da se uz buku koju je proizvodila opozicija usvoji 25 tačaka dnevnog reda bez minuta rasprave, nerežimski mediji su se pozabavili njegovim autentičnim naprednjačkim stilom koji je izbrusio bez jednog jedinog dana provedenog na Akademiji mladih lidera SNS.

Iako samouk u retoričkoj kategoriji tipa "vi siledžije, huligani i lopovi osvedočeni", osvanuli su naslovi koji jasno govore o njegovom specifičnom umeću: "Orlić ponovo nazvao poslanike opozicije siledžijama, lopovima i divljacima", "Pobesneli Orlić na brzinu usvajao zakone", "Orlić uz uvrede opoziciji poručio - vidimo se"... Onda je jednom čitaocu Danasa dozlogrdilo, pa je ostavio komentar: "Gospodo novinari, vest bi bila da je Orlić bio kulturan i pristojan. To da je bahat i nevaspitan svi znamo. O tome zaista ne treba da nas obaveštavate".

Šta reći, čovek je u pravu - mi novinari zbilja bismo mogli da iskopamo bar jednu pozitivnu vest, ipak se radi o predsedniku Narodne skupštine i funkcioneru koji bi sutra, u slučaju da, recimo, Aleksandar Vučić podnese ostavku, morao da preuzme ulogu predsednika svih građana. Problem je što je takvu vest gotovo nemoguće naći.

Tačno je da se poverio Кuriru i opisao sebe kao uzornog porodičnog čoveka uz reči: "Ako me pitate da li idem u prodavnicu - da. I sam iznosim smeće", ali to ipak nije vest. Bar da je rekao i da reciklira đubre, pa da se nešto nategne. Ukoliko konsultujemo Gugl i ukucamo: "Vladimir Orlić se pridružio akciji dobrovoljnog davanja krvi", prva vest koja će izaći je njegov citat : "Jurišnici bivšeg režima priželjkuju krv".

Ukoliko probamo sa "Vladimir Orlić dao humanitarnu pomoć", videćemo da se najviše približio bilo čemu što ima veze sa humanitarnim radom kada se susreo sa predsednicom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga, ali da tom prilikom nije izvojevao pomoć, već je samo ogovarao Кurtija. Čak i ako bismo probali sa zaštitom životinja, ne ide.

Sve što može da se nađe je da na sajtu Otvoreni parlament postoji podatak da mu se jedan građanin obratio sa pitanjem da li podržava uzgoj životinja samo zbog krzna, ali ga nije udostojio odgovora u prethodnih pet godina i osam dana. Кao što nije udostojio nijednog građanina svojim odgovorom, iako je uvedena mogućnost da glasači mogu da javno postave pitanja svojim poslanicima.

Razlog ignorisanja bi se možda mogao naći u njegovoj najavi izrečenoj prilikom stupanja na mesto predsednika parlamenta da će Skupština ubuduće zastupati samo interese građana koji su glasali za Vučića i da ga u tome neće omesti ni zakoni ni poslovnik jer služi vlasti koja "višedecenijske snove sada konačno pretvara u realnost". Iako se oni koji su postavljali pitanja nisu stranački deklarisali, verovatno je pretpostavio da Vučićevog obožavatelja nema šta tu da interesuje neka proizvodnja životinja, a još manje da se oko nečega pita jer je sasvim dovoljno da veruje u ono što mu je već plasirano. A sve što je važno je i te kako dobro razrađeno i plasirano i tome je kao predsednik Skupštine dao enormni doprinos.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati