Politika

[ Izvor: Mediji/Danas ]

07. 07. 2023. 21:18 28

Tenzije na kraju obraćanja Vučića i Rame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je da će zvanični Beograd nastaviti da razvija prijateljske odnose s Albanijom, uprkos, kako je naveo, ponekad različitim stavovima o pojedinim pitanjima. Pri završetku konferencije došlo je do određene tenzije između Vučića i Rame kada je premijer Albanije rekao da je poslao svoj predlog Statuta Zajednice srpskih opština Nemačkoj i Francuskoj.

- Srbija će dati sve od sebe da nastavi da razvija iskrene i istinski prijateljske odnose s Albanijom - rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Predsednik Srbije je kazao da je Rama "uvek dobrodošao u Srbiju" i to "ma kako ponekad imali različite stavove o pojedinim pitanjima".

Vučić je rekao da je s albanskim premijerom razgovorao o svim regionalnim pitanjima i o, kako je kazao,"našim neretko različitim pogledima na situaciju na Kosovu".

- Ne mislim da bi bilo ni korektno ni fer da bilo šta iznosim, niti mislim da će on to da čini, o razlikama i eventalno naše poglede ili viđenja kako da se problemi reševaju - kazao je Vučić.

Prema negovim rečima, to će biti ostavljeno za dve države "i dalji tok razgovora tokom večeri".

Tenzije između Vučića i Rame na kraju obraćanja

- Mislim da smo posle decenije ćutanja u odnosima Srbije i Albanije upravo nas dvojica počeli da menjamo loše poličko nasleđe i da smo u prehodnih godina pokazali konkretnim rezultatima mnogo bolje odnose među narodima dve zemlje - rekao je Vučić posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

On je kazao da je trgovinska razmena između dve zemlje od 2019. do kraja 2022. značajno uvećana, uvoz i izvoz, što se poklapa se i sa Zapadnim Balkanom, ali i boljim političkim odnosima, prenosi portal Danas.rs.

- Mi pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog kongresa - rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je predsedniku Srbije na gostoprimstvu i prilici da se sastanu i razgovaraju.

- Stekli smo naviku da otvoreno razmenjujemo mišljenja, nekada se slažemo, nekada se ne slažemo, ali moramo da radimo u korist mira. S obzirom na to da premijerka nije bila prisutna, imali smo vremena i svakako sam imao priliku da opsežno razgovaramo na teme poput Berlinskog procesa i smatram da bismo mogli da napravimo novi plan kako bi Evropska komisija mogla da sastavi novi finansijski plan kako bi naše zemlje bile u jedinstvenom ekonomskom tržištu - istakao je Rama.

Pri završetku konferencije došlo je do određene tenzije između Vučića i Rame kada je premijer Albanije rekao da je poslao svoj predlog Statuta Zajednice srpskih opština Nemačkoj i Francuskoj, za koje je rekao da su "kumovi sporazuma" između Srbije i Kosova.

Vučić je na to odgovorio grubim tonom da "u Srbiji ljudi sami biraju kumove", ističući da "Statut ZSO jedino Srbija može da predloži jer je tako po Briselskom sporazumu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati