Politika

[ Izvor: DerStandard ]

30. 03. 2023. 14:56 6

Bečki "Standard": Vučić je naručivao laži o Đilasu i pravio prljavu kampanju protiv njega

Srpska Vlada koristila je falsifikovana dokumenta od tajne izraelske kompanije kako bi oklevetala opozicionog političara Dragana Đilasa, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić naručio je prljavu kampanju protiv njega - piše ugledni bečki "Standard".

- Bilo je na stotine tekstova u novinama i na internet portalima u kojima su objavljivane laži i klevete na moj račun. Tokom godina bilo je mnogo afera fabrikovanih protiv mojih opozicionih kolega i mene - prenosi Đilasovu izjavu austrijski medij.

Đilas je sada reagovao na priču koja je razotkrila kako su ljudi blisku predsedniku Aleksandru Vučiću od izraelske tajne kompanije naručili
prljavu kampanju protiv njega 2021. godine. Ovo je bilo nagovešteno u dokumentima koji su dospeli do međunarodnog istraživačkog konzorcijuma "Storykillers", čiji je i "Standard" deo.

- Činjenice objavljene u vašem tekstu prikazuju potpunu realnost onoga što Srbija danas jeste - podsetio je Đilas.

"Standard" dalje piše da je nekoliko nedelja prljava kampanja protiv njega vođena na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i ostalim medijima uz lažne optužbe o njegovim navodnim računima u stranim zemljama.Tu nije bio kraj - članovi opozicije u Srbiji izloženi su nasilju.

- Tukli su nas po glavi gvozdenim šipkama, ljudima davali otkaze i proterivali ih iz njihovih gradova. Jedino rešenje za Srbiju jeste da se
približi Evropskoj Uniji i postane uređena zemlja sa vladavinom prava i ljudskim slobodama u kojoj se takve stvari više nikada neće ponoviti - rekao je Đilas.

Kako se navodi, dokumenta korišćena u prljavoj kampanji protiv Dragana Đilasa na prorežimskim medijima su bila očigledno falsifikovana, jer navodni računi nisu ni postojali - iza ovoga stajala je tajna izraelska kompanija, Tim Horhe, za koju se tvrdi da je uticala na desetine izbornih procesa širom sveta, kako je otkriveno i u međunarodnom istraživanju "Storykillers" novinara. Prorežimski mediji nedeljama su tvrdili kako je Đilas sakrio milione evra na svojim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj.
- Moje ime se nalazilo na više od hiljadu naslovnih strana u medijima pod kontrolom režima. Sve su to bili pokušaji režima da naruše moju reputaciju. Moji demanti ovih tvrdnji i odgovor na razne lažne optužbe i laži kao ovu da imam bankovne račune u 17 zemalja, što je činjenica koja je
potvrđena od strane Deutsche Bank i Societe Generale banke, moglo je da čuje samo 15 odsto populacije zbog monopola koji drže režimski mediji. Za sve ostale to je bila i ostala jedina istina.

Tokom pandemije, za vreme zabrane izlaska na ulice, režim je emitovao snimljena skandiranja protiv Đilasa sa krovova na hiljade zgrada u srpskim gradovima i manjim mestima, koristeći snažno ozvučenje.
Govorilo se da je Đilas lopov. Protagonisti ove neverovatno prljave kampanje bili su, između ostalih, članovi jednog od najozloglašenijih mafijaških klanova u Srbiji, kojima se trenutno sudi za gnusna ubistva. Đilas je prijavio ljude koji su izrekli takve laži i pokazivali lažne bankovne izveštaje, uključujući predsednika Vučića, ministra finansija Sinišu Malog, kao i predstavnike medija. Međutim, krivične prijave su stavljene u fioku i istraga je završena.

- Tužioci su rekli da ova kampanja nije imala pravne posledice - prenose Austrijanci izjavu Đilasa.

Đilas nije znao da iza kampanje stoji Tim Horhe dok to nije objavljeno od strane istraživačkog konzorcijuma predvođenih "Forbidden Stories" novinarima.
Prva osoba koja je javno iznela neistinu da Đilas ima bankovni račun na Mauricijusu bio je predsednik Aleksandar Vučić - preneo je bečki "Standard".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati