Politika

[ Izvor: Mediji ]

21. 03. 2023. 19:18 8

"Srbija se neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji"

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obe strane sada treba da primene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kazao je Lajčak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Juronjuz Srbija.

To uključuje i član četiri, u kojem se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, istakao je Lajčak i dodao da Kosovo ima obavezu da odmah počne sa primenom dogovora koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.
Prema njegovim rečima, nije bila moguća saglasnost lidera oko svake tačke, a tu je bilo i odbijanje srpskog predsednika da potpiše dokument, pa je prvobitni predlog i izmenjen. Lajčak je najavio vrlo brzo sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi počeo rad na primeni odredbi iz dogovora koji je postignut 18. marta u Severnoj Makedoniji.
- Već smo počeli interne procedure u Evropskoj uniji kako bismo formalizovali ovaj faktor uvođenja tog dela agende EU za Srbiju i Kosovo, a kao sledeći korak u dijalogu pozvaću glavne pregovarače u Brisel i razgovaraćemo o koracima za implementaciju, kako bismo bili sigurni da imamo dogovor o tome - naglasio je Lajčak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati