Politika

Direktno.rs

21. 02. 2023. 09:23 14

POKS - deceniju na kazanu vlasti - sada "opozicija"

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) nije nastao na Ravnoj gori, ni u Šumadiji, niti u Valjevu, Čačku ili Kraljevu gde ima tradicionalinih monarhista, već tamo gde ih nema niti ih je ikada bilo - u Novom Sadu, gde teško da i lupom možete naći nekoga ko je za "Kralja i otadžbinu". U čemu je trik? Pa u Srpskoj napredno stranci (SNS), naravno.

SNS je želela je da pod svoju kontrolu stavi i monarhističke glasove koje nikada nije mogla da privuče, pa su se njeni najvažniji funkcioneri pozabavili formiranjem stranke čiji naziv asocira na tu političku opciju.

POKS je realno nastao od nekadašnje biznis ekipe Vuk Draškovića iz Novog Sada, a romansa je započela kada su odbornici nekadašnjeg SPO u Novom Sadu 2012. pretrčali na stranu naprednjaka i omogućili im da formiraju vlast u vojvođanskoj prestonici. Draškovićeva ekipa bila je željna vlasti, moći i novca i tako je započela romansa sa naprednjacima.

Glavni operativac u realizaciji projekta bio je Vladimir Jelić. Upućeni Novosađani kažu da je pre dolaska na vlast predavao u školi i neko vreme radio kao niži referent u Telekomu, živeo je sa roditeljima u stanu od 38m2 i vozio rumunsku limuzinu "Dačia Logan".

Nakon poslednjh lokalnih izbora 2020. godine u Novom Sadu, na kojima je bio četvrti na listi Srpske napredne stranke (SNS) - a ne POKS-a, Vladimir Jelić je po drugi put voljom naprednjaka i gradonačelnika Miloša Vučevića postao član gradskog veća zadužen za obrazovanje. U isto vreme je i član Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Ovaj veliki monarhista voljom naprednjaka od 2012. bio je i dirеktоr ЈP „Zаvоd zа izgrаdnju grаdа“, а zаtim dirеktоr ЈKP „Vоdоvоd i kаnаlizаciја“. Bio je člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈKP „Put“ Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈKP „Vоdоvоd i kаnаlizаciја“ Nоvi Sаd, prеdsеdnik Uprаvnоg оdbоrа „Pаnоnskа bаnkа“ а.d. Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈP „Srbiјаgаs“ а.d. Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈP „Kulа gаs“ Kulа, člаn Uprаvnоg оdbоrа Kоšаrkаškоg klubа Vојvоdinа Nоvi Sаd, člаn Uprаvnоg оdbоrа Fudbаlskоg klubа Nоvi Sаd, člаn Pоslоvnоg sаvеtа „АIK bаnkа“ а.d. Niš, člаn Odbоrа dirеktоrа „Еnеrgiја NS“ а.d. Nоvi Sаd.

Ono što je posebno zanimljivo je da je Agenciji za borbu protiv korupcije do kraja 2018. godine prijavljivao da nema nikakvu ušteđevinu niti depozite u bankama, a onda je odjednom postao vlasnik velelepne vile od 374m2 i 580m2 zemljišta. Uz to, Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio luksuzni džip marke Mercedes ML 350 koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u centru Novog Sada o čemu su i mediji izveštavali.

Tokom godina vlasti, mediji su Jelića vezivali za desetine finansijskih afera i koruptivne tendere, za prikriveno vlasništvo u privatnim firmama koje su dobijale milionske poslove u Novom Sadu, ali i za nepotizam, stranačko zapošljavanje i za kupovinu glasova.

Mediji su zabeležili i potez Ene Nedić, profesorke srpskog jezika iz Novog Sada, koja je svoje diplome i licencu zapalila pred Skupštinom Srbije optužujući Jelića za seksualno proganjanje i uznemiravanje. Slučaj, naravno, nikada nije dobio sudski epilog.

POKS je zablistao i odmah posle beogradskih izbora kada je rezultat između vlasti i vascele opozicije bio 55:55. Dan pošto je lider SSP-a Dragan Đilas saopštio tu vest, pojavio se odbornik POKS-a Vuk Stanić i saopštio da je on u stvari na strani vlasti! Tako su SNS i SPS odmah obezbedili većinu uz "veliko nezadovoljstvo" rukovodstva POKS-a i DSS-a...

O tome koliko su POKS i njegovi koalicioni partneri opozicija govori i podatak da je javnost pre nekoliko dana saznala da je POKS sa naprednjacima u vlasti u Novom Sadu i Vojvodini. Naime, SNS je saopštio da je POKS izbačen iz vlasti u Novom Sadu jer su se veliki monarhisti usprotivilli politici Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji. Da nije bilo te vesti 99% građana Srbije ne bi ni znalo da su veliki opozicionari u stvari formalno deo vlasti.

Sada kao to više nisu. A sta će biti posle narednih izbora koji su pred vratima zaključite sami...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati