Politika

Živan Haravan

13. 01. 2023. 06:05 20

Dodik i Zelenski - sa štitom ili na njemu

Milorad Dodik i Volodimir Zelenski su dva antipoda ličnosti, političkih uverenja, pogleda na Svet i dešavanja u njemu kao i još toga što ih dijametralno razdvaja.

Ono u čemu su identnični je činjenica da su obojica legalno i deomkratskim izborima došli do mesta Predsednika: Dodik na mesto predsednika provizorijum države u sastavu države u provizorijumu, a Zelenski na mesto predsednika postojeće i međunarodno priznate države. Dodik otvoreno i bez pardona hoće da od države u stanju provizorijuma stvori trajnu i stvarnu državu, a Zelenski brani svoju stvarnu i realnu državu da se ne pretvori u provizorijum od države.

Obojica su imali priliku da se manu "ćorava posla", sukoba "šutog sa rogatim". Dodik, koji je u počektu bio miljenik EU i SAD jer je osuđivao Karadžića i Mladića, kada je, po sopstvenom kazivanju, utvrdio da se radi o prevari i lošoj nameri prema Srbima i Republici Srpskoj od strane EU iI SAD, mogao je da se povuče iz politike.

Zelenski, kada je Putin započeo "specijalnu vojnu operaciju", čija "specijalizacija" traje, evo, sada će godina dana, bez izgleda da se uskoro okonča, mogao je da se, takođe, povuče iz politike i prepusti svoje mesto nekom drugom.

Naprotiv! Dodik, sve žustrije, sa sve više otvorene drskosti i prkosa vuče poteze kojima "izluđuje" Zapad i SAD. Deveti januar, kao državni(?) praznik Republike Srpske, koji provizorijum od Ustavnog Suda provizorijuma BIH, proglašava neustavnim,

Dodik, slaveći ga, iz Banjaluke seli u istočno Sarajevo, pravi vojnu paradu i, kao vrhunac provokacije EU i SAD, dodeljuje orden Vladimiru Putinu. Dodik je, za sada, kažnjen time što je proglašen "personom non grata" u SAD i EU.

Zelenski, kao miljenik EU i svečano dočekan gost američkog Kongesa, Putina naziva ratnim zločincem, dobijajući svesrdnu i svakovrsnu pomoć od prijateljskih država. On se, bez imalo, zazora i straha hvali desetinama i desetinama hiljada ubijenih ruskih vojnika - agresora. Zato je, za sada, kažnjen tako sto je "persona non grata" u Rusiji, Belorusiji, Čečeniji...
Obojica su ušli u kolo i ne pokazuju nameru da "daju banku" kako bi izašli iz njega. No, njihovo obostrano igranje, svakog u svom kolu, neće, zasigurno, trajati još dugo. Tačnije, jedno od ta dva kola će se raspasti. Kad-tad.

Da se i jedan i drugi vrate iz kola sa štitom, nije moguće. Jedan će se vratiti sa štitom, a drugi - na njemu.

I još nešto što treba da se pošteno konstatuje: i Dodik i Zelenski pokazuju da, ako ništa drugo, imaju m..a!

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati