Politika

[ Izvor: Preokret.org ]

16. 12. 2022. 14:23 0

Krivična prijava zbog oštećenja "Banovine"

Narodni poslanica i predsednica PO PSG Anna Oreg i narodni poslanik i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović podneli su danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika, i ostalih odgovornih lica u Gradskoj uprave za urbanizam i građevinske poslove i Vukajla Babića direktora i ostalih odgovornih lica u privrednom društvu Garaža Banovina doo Novi Sad zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih dela prilikom dobijanja građevinske dozvole i izgradnje podzemne garaže u blizini zgrade Skupštine Vojvodine, zaštićenog kulturnog dobra, koja je zbog toga oštećena. Tim povodom ispred zgrade Tužilaštva održana je konferencija za štampu.

- Postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica Grada Novog Sada i investitora počinili više krivičnih dela prilikom gradnje podzemne garaže pored Skupštine Vojvodine i to: građenje bez građevinske dozvole, nesavestan rad u službi, oštećenje vodoprivrednih objekata, izazivanje opšte opasnosti, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, uništenje i oštećenje tuđe stvari, uništenje i oštećenje javnih uređaja. Kako je je reč o vrhunskom delu Moderne i dragocenom graditeljskom simbolu Novog Sada u Lokacijskim uslovima u odeljku „Mere tehničke zaštite“ bilo je predviđeno obavezno pribavljanje saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada koja nije pribavljena i nije dostavljena uz Zahtev za izdavanje građevinske dozvole.

- Građevinska dozvola je nezakonito izdata bez saglastnosti Zavoda za za zaštitu spomenika kulture. Osim toga građevinska dozvola je izdata na osnovu dostavljene dokumentacije koja nije izrađena u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Iako postoji građevinska dozvola ona je izdata na nezakonit način i ovde je reč o izvođenju radova bez valjane građevinske dozvole. Ovim su odgovorna lica načinila više krivičnih dela za koje je predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina imajući u vidu da je reč o zaštićenom kulturnom dobru - istakao je Janko Veselinović, predsedik Pokreta za preokret i narodni poslanik.

„Ovde smo u ime svih građana koje je zatekla činjenica da je naša novosadska zgrada-Banovina oštećena prilikom radova na podzemnoj garaži. Građevinska inspekcija je zbog tih oštećenje zabranila da se koristi jedno krilo te zgrade. Uvidom u Rešenje smo konstatovali da je utvrđeno da u prostorijama postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po stabilnost, odnosno bezbednost objekta, po okolinu, odnosno po život i zdravlje ljudi.

A sada, na sve to otkrivamo da nisu ispunili ni osnovne uslove za izdavanje dozvole za gradnju!! Građevinska dozvola za ovaj projekat nije izdata u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, izdata je bez sve potrebne dokumentacije, bez saglasnosti iz Zavoda o zaštiti spomenika kulture, a dozvolu je izdala Uprava za urbanizam Grada Novog Sada. Postavljam pitanje Tužilaštvu i celokupnoj sudskoj vlasti, kada će početi da rade i kada će zakoni da važe jednako za sve?

- U Novom Sadu su na vlasti ljudi koji rade u interesu investitora i njihovog ličnog profita, a ne u interesu grada. To smo imali i pre prilike da vidimo. Menjaju namenu zemljišta po potrebi, nameštaju tendere povlašćenim izvođačima,značajno preplaćuju projekte i na taj način besmisleno troše novac poreskih obveznika. I ovo sa garažama je jedan u nizu od takvih projekata. Miloš Vučević je najodgovorniji za sve kriminalne i po grad štetne projekte,i dokazaćemo čitavu spregu koja postoji između njega, gradskih uprava i investitora. Ali odgovorni su i oni koji rade samo po partijskim uputstvima. I red je da im neko to konačno i kaže.

- Nas zanimaju i krivične radnje investitora i ko im je dozvolio da prave takve radnje i da se igraju sa nečim što je u ovom slučaju Banovine, simbol Novog Sada i Vojvodine. Gradska vlast sns-a je praktično aminovala divlju gradnju u sred centra grada uprkos tome što su ,kako sami kažu, bili obavešteni da će investitor tom gradnjom oštetiti spomenik kulture. Kakva je to vlast? Pa krivična prijava je malo za ovolike grehe. Mora se stati na kraj ovom i ovakvom vladanju,rasprodaji i rušenju našeg Novog Sada. Borićemo se protiv naopake vlasti i svih njihovih zlodela-politički, pravno i ako treba i na ulici. Ljudi, ovo nekad mora da stane, i poručujemo SNSu-neko će kad tad morati da odgovara - izjavila je Anna Oreg.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati