Politika

Direktno.rs

17. 11. 2022. 11:43 9

Na današnji dan opozicija je prvi put pobedila!

17. novembra 1996. crveno-crna koalicija SPS-JUL-SRS doživela je prvi poraz na izborima od uvođenja višestranačkog sistema, posle čega su usledile demonstracije i priznanje izbornih rezultata od strane režima.

Koalicija "Zajedno" pobedila je u drugom krugu lokalnih izbora u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i u još tridesetak gradova i opština širom Srbije. Milošević je odbio da prizna poraz, ali to mu se obilo o glavu i bio je to početak njegovog kraja.

Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste, posle čega je donet lex specialis.

Da su do tada neprikosnovenom vladaru Srbije Slobodanu Miloševiću građani prvi put u velikom broju počeli da okreću leđa, bilo je jasno kada je 17. novembra 1996. uveče, u sedištu Socijalističke partije Srbije, posle prve konferencije za novinare, saopšteno da rezultati stižu sporo i da će novi rezultati biti saopšteni tek sutra.
Jedan od najkritičnijih dana demonstracija bio je 24. decembar 1996, kada je Miloševićev režim organizovao tzv. kontramiting u centru Beograda. Tokom sukoba smrtno je pretučen pristalica opozicije Predrag Starčević, a teško ranjen demonstrant Ivica Lazović.

Policija je 26. decembra zabranila protestne šetnje centralnim beogradskim ulicama. Kordoni policije od tada su svakodnevno na ulicama Beograda. Jedan od najžešćih obračuna policije s demonstrantima bio je u noći između 2. i 3. februara, na prilazu Brankovom mostu. Policija je tada upotrebila i vodene topove, iako je temperatura bila ispod nule.

Specijalni zakon, lex specialis, čije je usvajanje tražio Slobodan Milošević, stupio je na snagu u februaru 1997. Tim zakonom priznata je pobeda opozicije na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima na osnovu nalaza misije OEBS-a.
Istog dana lideri "Zajedno" potpisali su dva sporazuma, kojima su dogovoreni učvršćivanje koalicije, zajednički nastup na predsedničkim i republičkim izborima 1997. godine i sprovođenje odluka prethodnog sporazuma o podeli mandata na lokalnim izborima. Za gradonačelnika Beograda 21. februara 1997. izabran je Zoran Đinđić. On je smenjen 30. septembra iste godine glasovima odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO) i Socijalističke partije Srbije (SPS). U Beogradu je do demokratskih promena 2000. vladao Srpski pokret obnove (SPO) uz otvorenu podršku socijalista Slobodana Miloševića, a u ogromnoj većini ostalih gradova i opština vlast je zadržala opozicija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati