Politika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

29. 09. 2022. 16:01 0

Kovačević: Potpisivanje sporazuma sa Rusijom je amaterski rad

Potpisivanje sporazuma sa Rusijom u Njujorku je amaterski rad, pogotovo što se branimo da je to bio protokolarni dokument koji potpisnicima ne znači ništa, rekao je agenciji FoNet predsednik Nove stranke – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević i ocenio da taj sporazum podosta znači Rusiji.

Kovačević je u serijalu razgovora Agreman ocenio da je spoljna politika Srbije nedosledna i vrludava, objašnjavajući da "krenemo u jednom smeru, pa se predomislimo i nastavimo u drugom smeru". On je posebno kritikovao potpisivanje sporazuma sa Rusijom, koje je označio, ne samo kao amaterski, već i nespretan potez. Kako je objasnio, "trebalo je dobro promisliti, jer bi bilo koji dokument koji se potpisuje u ovakvim osetljivim uslovima mogao da se protumači pogrešno, što se na kraju i desilo".

To je bilo nespretno, amaterski rad, a pogotovo je amaterski rad što se branimo da je to bio protokolarni dokument, koji ne znači ništa nijednoj strani, precizirao je Kovačević, mada mu se čini da podosta znači Rusiji. Naša spoljna politika prema Rusiji rukovođena je emocijama, protumačio je on i konstatovao da u Rusiji, nasuprot tome, zbog toga nemamo nikakvu privilegiju.

Mada smo u svetu prepoznati kao "mala Rusija" naši građani i naše firme nemaju nikakve privilegije na ruskom tržištu, poput onih koje imaju druge zemlje, ukazao je Kovačević. Njegovo je mišljenje da spoljna politika bilo koje zemlje mora biti inspirisana geopolitičkim ili ekonomskim ciljevima, kao niz filigranskih poteza koji su vrlo dosledni.- Naš cilj treba da bude ekonomski napredak - naglasio je Kovačević, uveren da je najvažnije ko vam je prvi komšija, jer on će vam zaliti cveće kada odete na odmor.

- Da li mi imamo dobre komšije? Može li nama Crna Gora da zalije cveće, ili možda Hrvatska? Treba biti dobar sa komšijama, jer oni direktno i trenutno utiču na vaš život - rekao je on i podsetio da su komšije opredeljene za EU.

Kovačević je izuzetno kritičan prema evrointegracijama Srbije i podseća da taj proces traje dvadesetak godina i da mu je, kao pripadniku srednje generacije, život prošao u iščekivanju da ćemo biti deo EU. Koliko života treba da prođe da se to ostvari? Hajde da počnemo da gledamo stvari na valjan način, čak možemo da razmotrimo da je naša opcija da budemo izvan EU, možemo da budemo neutralni, to ne znači da će se naši odnosi sa EU pogoršati, smatra Kovačević.

Kao ključni problem u evrointegracijama, on je označio pogrešno vođene pregovore, budući da je za kraj ostavljeno ono što je trebalo da bude na početku.

Mi smo uništii našu ekonomiju tako što smo dopustili da jedini značajan dominantan interes bude ostvaren još u toku pregovaranja – oni su poorali naše njive, preuzeli tržište i zaposllili jeftinu radnu snagu. Zašto bi nas primili kada su dobili sve na izvol’te, upitao je Kovačević.
Sa druge strane, za kraj su ostavljeni vladavina prava, sudstvo i sve ostalo što znači preobražaj države, predočio je on i ocenio da je to trebalo da bude predmet početnog pregovaranja. Mi smo sve što je bolno i na štetu građana uzeli da se odmah reši, a ono što je obaveza države ostade na kraju, a možda se nikada neće ni desiti, rekao je Kovačević.

Što se tiče odnosa sa SAD, on je opisao da ta „velika sila ima i veliki "orkestar" čiji su deo i naši susedi", dok je Kina, kako je istakao, i politički i ekonomski bitan partner Srbije "koga treba što duže i intenzivnije da se držimo". Najvažnije je ukomponovati interese velikih sila sa srpskim interesima, a za to je potrebno "puno talenta", ocenio je Kovačević i dodao da je "interes srpskih građana u ovom momentu da se ne naruši ekonomija".

Kada upoređujute jedan interes sa drugim, morate da vodite računa ko vam može naneti više štete, a ko više koristi. Čak je nekad važnije prepoznati koja strana može da nam nanese više štete, nego više koristi, obrazložio je Kovačević.

Zato moramo da "merkamo" štetu svaki dan, procenio je on i naglasio da nova Vlada Srbije ne sme da bude poslušnička, već eksperstska. Drugačija vlada neće biti sklona da nađe najbolje rešenje za našu budućnost, a pitanje je da li će to moći i ekspertska vlada, jer je situacija toliko složena, zaključio je Kovačević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati