Politika

17. 09. 2022. 14:37 8

Bilčik za N1: Uticaj Moskve, Evroprajd u izveštaju

Prepreke i problemi sa kojima se suočio Evroprajd biće deo narednog izveštaja o Srbiji, rekao je za N1 izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

- Šta god da se dogodi ovde u Beogradu to će se odraziti na moj naredni izveštaj o Srbiji - rekao je Bilčik pred Evroprajd šetnju.

Na pitanje da prokomentariše protest protiv Prajda proteklog vikenda, na kojim je bilo onih koji su nosili slike Vladimira Putina, rekao je da je svestan da „postoji određeni spoljni uticaj, uključujući i onaj iz Moskve“.

Kazao je da za jednu modernu zemlju koja želi da ima dobar životni standard, sigurnost za svakoga, uključujući i manjine i LGBTI zajednicu, jedina budućnost koja ima smisla je ona unutar Evropske unije.

- Naše prisustvo ovde pokazuje vrlo jasno čemu smo posvećeni i mi ćemo raditi sa predstavnicima vlasti koliko je god moguće. Ali, da budem jasan, potrebni su nam vrlo jasni i odlučujući koraci vlasti u Srbiji. Dakle, da je njihova posvećenost evropskom putu ozbiljna, stvarna i ova evropska parada ponosa je šansa da se to pokaže - rekao je Bilčik.

Podsetio je da je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola “bila veoma jasna kada je u Strazburu rekla da je Evroprajd važna obaveza Srbije”.

- Ovo je nešto što je važno za Evropski parlament, za Evropsku komisiju, za zemlje članice, vidite kako su ambasade reagovale. Imali smo prajd u mom gradu, u Bratislavi, u gradovima širom Evropen.

Bilčik, koji je najavio da će i sam šetati na beogradskom Evroprajdu, izrazio je uverenje da je Beograd tolerantan grad.

Na pitanje da li je zabrinut za bezbednost sebe i drugih, rekao je da se “uvek ovde osećao bezbedno“ i da veruje da će tako biti i u subotu popodne.

- Dobijam signale i uveravanja sa svih relevatnih strana, da ću ja biti bezbedan, da ćemo svi biti bezbedni i uostalom ovo je veliki test za zemlju kojoj je ukazano poverenje da može da organizuje Evroprajd pre nekoliko godina, i to je nešto što je veoma važno za nas u Evropskoj uniji. Mislim da je svakome u interesu da parada bude održana bezbedno, da se svako oseća sigurno i da se svako oseća slobodno da se ‚autuje‘ i da bude deo ovog događaja - kazao je evropski izvestilac.

Upitan o izjavama ministra Aleksandra Vulina da su poruke iz Evrope i SAD pokušaju da se Srbija unizi i da se izvrši pritisak na nju, Bilčik je rekao da ne vidi nikakav pritisak.

- Ovde su u pitanju osnovna prava jedne zemlje koja je u procesu pridruživanja Uniji i nadam se da će Srbija ispuniti ono što je obećala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati