Politika

[ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2022. 16:32 29

Kremlj Srbiji: Ili ste s nama, ili na drugoj strani

Moskovski dnevnik Komersant ocenio je da je izjava predsednka Vučića da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze namera da s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom.

Dnevnik dodaje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inostranstvu – da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo posle izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošle nedelje, podseća list.

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamerili Rusiji da „širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama“ protiv Rusije, dodaje list.

Izvori Komersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, pre svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija želela da sedi na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da „to više neće moći“.

U Srbiji su ove reči gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika, navodi Komersant.

- Ovakav signal je skoro prvi put Srbiji upućen sa istoka i krajnje je jasna: Beograd može da računa na Rusiju i Belorusiju ako stane na njihovu stranu, rekao je bivši ambasador Srbije u Minsku, a sada stručnjak za spoljnu politiku. Srečko Đukić.-

To znači da Srbija, ako sebe naziva prijateljem Rusije i Belorusije, ne treba da ima prijatelje na drugoj strani i da ide sa Moskvom i Minskom do kraja, ili pređe na drugu stranu.

Đukića navodi da su vlasti Srbije odavno trebalo da shvate da ne mogu dugo da sede na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani. Ipak, Đukić smatra da je u narednim mesecima malo verovatno da će kardinalne promene u takvoj politici Beograda biti stvarne – "sve dok stolice ne počnu da se razmiču". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati