Politika

Direktno.rs

04. 08. 2022. 20:27 1

DS: Žrtvama "Oluje" priznati status civilnih žrtava rata

"Na godišnjicu početka operacije oružanih snaga Republike Hrvatske "Oluja", Demokratska stranka podseća na činjenicu da ni Srbija ni Hrvatska nisu učinile ni približno onoliko koliko je potrebno za žrtve "Oluje"", navodi se u saopštenju Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"U akciji započetoj u zoru 4. avgusta 1995. godine, hrvatska vojska je proterala gotovo sve Srbe iz severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a nad onim koji su pripadnike hrvatskih oružanih snaga dočekali u svojim kućama počinjeni su masovni ratni zločini koji do danas nisu u potpunosti rasvetljeni i primereno kažnjeni.

Pravda za žrtve mora se naći prvenstveno pred sudovima, za šta je neophodna bliska i dobra saradnja tužilaštva u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i politička volja da se ratni zločinci nađu tamo gde im je i mesto - iza rešetaka - umesto da budu slobodni na ulicama i da gostuju po televizijama.

Demokratska stranka ponovo upozorava da nijedna žrtva "Oluje" u Srbiji nema status civilne žrtve rata i da su zbog toga maltene nevidljive pred institucijama koje bi trebalo da ih štite. O žrtvama "Oluje" se govori skoro isključivo početkom avgusta, zapaljivom retorikom kojom se diže tenzija i širi netrpeljivost, a ti isti predstavnici vlasti za sve ove godine nisu se potrudili čak ni toliko da izmene zakonsko rešenje i tako im priznaju status žrtve. To se mora i može promeniti veoma brzo.

Sudbine žrtava ne smeju biti korišćene za podgrevanje tenzija u regionu, relativizaciju činjenica i prekrajanje istorije, što je često u prethodnim godinama bio slučaj. Javni prostor mora biti korišćen za izražavanje saučešća i saosećanje sa žrtvama, negovanje kulture sećanja i istinsku izgradnju mira među narodima. Izmena zakona i priznavanje statusa civilnih žrtava rata prvi je korak u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati