Politika

[ Izvor: Mediji ]

04. 08. 2022. 19:35 4

Borelj: Kosovo da bez odlaganja omogući stvaranje ZSO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel saopštio je da Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i da bez odlaganja sprovede Briselski sporazum iz 2013. kojim je dogovoreno osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

U odgovoru na pisano poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta, Borel je podsetio da je kosovski parlament ratifikovao Briselski sporazum koji su dogovorili Kosovo i Srbija.

- Obe strane treba da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu nerešene sporazume. Takođe treba da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put, naveo je Borel u pisanom odgovoru na pitanje šta će preduzeti povodom odbijanja sprovođenja Briselskog sporazuma koje je postavila desničarska evroposlanica iz grupe „Identitet i demokratija“ Dominik Bild (Dominique Bilde).

U odgovoru na njeno drugo pitanje kako u razgovorima sa Kosovom i Uneskom namerava da podstakne poštovanje prava pravoslavnih Srba i da obezbedi zaštitu istorijskog verskog nasleđa, Borel je napisao da "EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode, i da pažljivo prati sva dešavanja u tim oblastima na Kosovu".

U odgovoru objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta ističe se da je "rešavanje potreba nevećinske zajednice kosovskih Srba važan element za aktere EU na Kosovu" i da "kako Kancelarija EU na Kosovu/specijalni predstavnik EU tako i misija zajedničke bezbednosne i odbrambene politike na Kosovu (Euleks) nadgledaju situaciju u svim nevećinskim zajednicama".

- Euleks aktivno podržava kosovske institucije za sprovođenje zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim i kulturnim objektima, navodi se i dodaje da "EU kontinuirano podseća kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane, bez ikakvog daljeg odlaganja, dodao je Borel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati