Politika

[ Izvor: Mediji ]

04. 08. 2022. 19:02 9

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu 18. avgusta

Naredna runda dijaloga između Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 18. avgusta u Briselu, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

- Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik EU Žozep Borel pozvao obe strane u Brisel, predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti prihvatili su njegov poziv i doći će u Brisel 18. avgusta“, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da će srpskog predsednika i kosovskog premijera primiti šef evropske diplomatije Borel, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako bi zajedno razgovarali „o putu dalje u dijalogu Prištine i Beograda“.

Biće ovo prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana. Poslednji put su se sastali u Briselu u julu 2021. godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu Vlade Kosova, održana su svega dva susreta na najvišem politčkom nivou. Oba susreta su protekla sa tenzijama i uz međusobne optužbe.

Zvaničnici EU koji se direktno bave dijalogom su uvek upozoravali da će sazvati novi susret na najvišem političkom nivou jedino kada vide da su strane spremne za napredak u procesu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je početkom ove nedelje Kurtiju i Vučiću uputio poziv za dolazak u Brisel, u u vreme pojačanih tenzija na Kosovu, nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati