Politika

Direktno.rs

30. 11. 2021. 10:56 50

Vučiću, samo još sa Rumunijom nisi bio u ratu

Već 30 godina Aleksandar Vučić živi na grbači naroda, bez dana radnog staža, a njegova radikalska politika zaslužna je što smo sa gotovo svima bili u ratu. Posebno sa zemljama u okruženju... I to mu nije dovoljno, zbog toga što je Marinika Tepić, žena rumunskog porekla, nosilac liste ujedinjene opozicije na parlamentarnim izborima, preko svojih jurišnika na medijima koje kontroliše želi da uruši jedino stabilno prijateljstvo u okruženju - sa Rumunijom. Napadaju je na nacionalnoj osnovi!

Ako je neka država u okruženju bila prijatelj Srbiji kroz istoriju, to je upravo Rumunija. Srpsko i rumunsko stanovništvo osim zajedničke istorije, povezuje i veroispovest, jer je većina stanovništva u Srbiji i Rumuniji pravoslavne vere. Rumuna u Srbiji danas ima oko 30.000, dok Srba u Rumuniji imao oko 25.000 i primer su dobrosusedskih odnosa, tolerancije i sloge.

Mošti svete Petke, jedne od najvećih hrišćanskih svetiteljki nalaze se u rumunskom gradu Jaši. Takođe, Rumunija je jedna od pet članica EU koja nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Jedina zemlja u okruženju sa kojom srpska država nije ratovala jeste Rumunija. Dve srpske kraljice, Natalija Obrenović i Marija Karađorđević došle su iz Rumunije. Nataliji, ženi Milana Obrenovića majka je bila moldavska princeza, rumunskog porekla, dok su Mariji, ženi kralja Aleksandra Ujedinitelja, otac i majka bili su rumunski kralj i kraljica. Tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja ogleda se i u tome da Rumunija tokom Drugog svetskog rata nije izvršila teritorijalna proširenja nauštrb Srbije, iako je kao članica Osovine to mogla.

Kada se sve to uzme u obzir, postavlja se pitanje zašto Aleksandar Vučić, njegovi tabloidi i jurišnici žele da ugroze te dobrosusedske odnose? 

Otkad je javnosti predstavljeno to da će potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić biti nosilac liste ujedinjene opozicije na parlamentarnim izborima u aprilu, napadi i satanizacija njenog lika i dela ne prestaju. Nisu mnogo toga mogli da slažu is smisle, pa su naprednjaci udarili na njeno rumunsko poreklo, govoreći kako je neprijatelj Srbije i pripadnik manjine koja mrzi srpski narod.

Ovakve laži ne samo da su potpuno neutemeljene i besmislene, već su i vrlo opasne po odnose Srbije i Rumunije, ali i po rumunsku nacionalnu manjinu koja skladno živi sa Srbima u Srbiji vekovima i nikada nije bilo mržnje i netrpeljivosti. Ali SNS za skoro 10 godina vlasti, i Aleksandar Vučić za 30 godina bavljenja politikom, uspeli su da uruše čitavu zemlju unutra, a sada bi i spolja. To je ta politika mržnje, jer se čopor ujedini samo kad vidi neprijatelja, stvarnog ili imaginarnog.

Čopor koji je rastrgao Srbe, sada bi i rumunsku nacionalnu manjinu, jer je gladan krvi, mesa i mržnje. Jedini lek protiv njihovog besnila jeste pobeda, a kada se oseti ugroženim, tada čopor najviše kidiše.

Rumunska izreka kaže da Rumuni nemaju prijatelja od Srbije i Crnog mora. Srpska izreka bi trebalo da glasi: Srbi nemaju neprijatelja kao što je Aleksandar Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati