Politika

Direktno.rs

13. 09. 2021. 19:42 27

Vučić: Neću da mi se smeje pola Evrope

"Za danas sam vežbao da nešto kažem na ne baš dobrom nemačkom, u čast kancelarke Merkel, ali imam tremu i da ne bih pogrešio, pa da mi se smeje pola Evrope, učiniću to za vreme večere", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Angela Merkel je danas oko 16 sati došla u Beograd u posetu Srbiji, a nakon sastanka sa Vučićem, njih dvoje su se obratili javnosti.

- Želim da izrazim iskrenu zahvalnost nemačkoj kancelarki što je danas ovde. Lično sam ponosan što posle mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam nemačku kancelarku na kraju njenog mandata. Kod nas zahvalnost ne traje kratko, i kada ne bude kancelarka, isto ćemo govoriti. I vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji - rekao je Vučić i dodao:

- Razgovarali smo o svim važnim temama za Srbiju i region. Pričali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel.

Kako je Vučič rekao, veliku zahvalnost duguje odlazećoj nemačkoj kancelarki.

- Ne bih imao potrebe da govorim ovoliko lepih reči o kancelarki jer, reći će ljudi, ona odlazi. Veliku zahvalnost dugujemo Nemačkoj i kancelarki Merkel za naš ekonomski razvoj. Ja sam mnogo naučio od gospođe Merkel, i želim da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće.

Angela Merkel je posle sastanka sa Vučićem najavila da će Nemačka pomoći Srbiji sa pola miliona evra.

- Videla sam da smo imali nemačko-srpske odnose još od davnina. Imamo i godinu napada na Jugoslaviju, stoga mi je zadovoljstvo što mogu najaviti iznos od 500.000 evra za obnovu. Naše zemlje su blisko povezane. Pred Srbijom je još dug put, ali dogovorili smo potpisivanje niza ugovora između vlada dve zemlje, posebno u bolasti obrazovanja i klimatskih promena - rekla je Merkel i nastavila:

- Razgovarali smo o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu.

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, nemačka kancelarka je potvrdila da je mesto regiona u Evropskoj uniji, dok je predsednik Vučić rekao da je nasleđe nemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

- Da li je regionu bilo sigurnije kada je Angela Merkel bila na vlasti. Da ona je lider Evrope, i ona je uvek mogla da podigne slušalicu i da pozove bilo kog predsednika iz regiona. Zato je čuvan mir, zato je region napredovao. Imali smo mir sve ovo vreme. Prolazili smo kroz najturbulentniji period migracija, koronu, teške ekonomske krize, i sve prevazilazili uz pomoć Angele Merkel. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe, i pošto svako od nas u nekim godinama počne da razmišlja o tome šta ostavlja budućim generacijama, ja mislim da gospođa Merkel ima čime da se ponosi.

Vučić je potom govorio o priznanju Kosova kao uslovu za prijem u EU, i rekao je da je neophodno postići kompromisno rešenje.

- Nikada nećete čuti da ja negiram saznanja o tome šta su uslovi za ulazak u EU. Mi smo spremni da razgovaramo uvek sa Prištinom o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da se dogovorimo. Ali ako je pitanje da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema, apsolutno smo svesni, i o tome sam sa kancelarkom bezbroj puta razgovarao o tome i kada smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja sam protiv zamrznuzog konflikta, to nije rešenje, i mislim da je dobro da to rešava ova generacija. To mora biti kompromisno, a ne poražavajuće rešenje za Srbiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati