Politika

08. 08. 2021. 21:33 5

"Beograđani danima udišu vazduh štetan po zdravlje"

Od 2008- 2013, kada sam bio gradonačelnik, u Vinči nije bilo požara. Danas se to dešava svaki drugi dan - navodi predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

- Do požara dolazi zbog nepravilnog rada na deponiji. Naime, svaki tovar smeća koji dođe mora da se sabija kompaktorima teškim 50 tona (dva su kupljena u to vreme) i buldožerima teškim 30 tona. Kada se smeće sabije i spreči da se unutar njega zadrži kiseonik, posipa se slojem zemlje ili šuta. Tako se sprečava samozapaljivanje smeća. Pošto se to ne radi na kvalitetan način već godinama požari su postali svakodnevnica.

Gradska čistoća je posao skladištenja smeća u skladu sa pljačkaškim ugovorom o izgradnji spalionice trebalo da prenese na Suez, odnosno firmu Beočista energija. Rok je bio 2.avgust.

Iako ugovor nije do kraja realizovan Gradska Čistoća je počela da povlači svoju mehanizaciju. U isto vreme započeto je sa ubacivanjem cevi u naslage smeća kako bi se izvukao metan što bi omogućilo preradu do sada skladištenog otpada. To je izuzetno opasan poduhvat jer svaka iskra može da dovede do požara.

Naravno, da je kao posledica ovolikog neznanja i nemara došlo do požara koji je prouzrokovao da Beograđani danima udišu vazduh štetan po zdravlje. Na svu sreću, do sada nije došlo do kontakta između vatre i metana, jer bi posledice toga bile daleko gore, čak i u odnosu na ovo što se sada dešava - naveo je lider SSP u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati