Politika

R. Ć.

27. 06. 2021. 08:44 27

Posle rečnika i uličarski maniri predsednika države

Političke tenzije i međusobna netrpeljivost između vlasti i opozicije iz godinu u godinu raste. Vlast ostaje nema na svaki zahtev opozicionih lidera i putem svoje mašinerije, uz svesrdnu pomoć režimskih medija, nastoji da u potpunosti marginalizuje sebi suprotstavljene političke opcije. Sukob između lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja šlag na torti urušenog političkog dijaloga. Uličarski pozivi na tuču, vređanje, psovke i unošenje u lice - slika je politike koju ova vlast predstavlja, pa nade o smirivanju tenzija i normalizaciji odnosa između vlast i opozicije izgleda padaju u vodu i pre završetka započetog dijaloga.


Vučić ih je pozvao "da ga ličuju", a kada su došli, predstavnike Narodne stranke, na čelu sa Vukom Jeremićem, dočekale su psovke predsednika Srbije, uz huligansko unošenje u lice i poziv da ga tuku. Za to vreme, pripadnici Kobri čuvali su predsednika (što je njihov posao), dok je on izigravao MMA borca, spremnog na "ferku", koju bi verovatno Kobre prekinule pre nego što bi i počela.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da je očekivano to što su predstavnici Narodne stranke došli u Predsedništvo.

- Ova situcija jeste pokazatelj koliko smo kao država daleko od demokratije i normalne političke borbe. Vlast je već 2013/14 počela da izbacuje politiku iz institucija i u tome je u potpunosti uspela u poslednjih nekoliko godina. Ono što je Vučić izgovarao pre nekoliko dana o tome da dođu njih petorica je samo jedna od milion izjava koje su ispod nivoa predsednika Republike, a da ne pričam šta sve mediji sa nacionalnom frekvencijom rade i koliko svojom propagandom satanizuju opoziciju i sve koji se usude da javno govore kritički prema vlastima. Za mene je očekivano pa čak i dobro što su predstavnici Narodne stranke otišli tamo, iako svesni da će vlast putem medija sve to da preokrene. Ali šta su mogli da urade? Ukinuta je mogućnost za bilo kakvu normalnu političku borbu, pa je i ovaj odlazak deo te nenormalne borbe, ali šta opoziciji preostaje - kaže Stojanović za Direktno.rs.

U uređenim državama, sa tradicijom demokratskog, a ne mangupskog i uličarskog diskursa, ovakve situacije su nezamislive. Kako smo uopšte dospeli u ovakvu situaciju? Zamislite da predsednik vlade Holandije ili predsednik SAD pozovu lidera opozicije da se tuče s njima? Stojanović smatra da je uzrok ovakvog sukoba između vlasti i opozicije upravo satanizacija koju vlast uz pomoć svojih medija vrši nad opozicijom. 


 - Uzrok je upravo ta satanizacija. Kada vlast i mediji uporno ponavljaju "tajkuni", "lopuže" i "fašisti", a devet godina ništa nisu uradili da to dokažu ako mogu. Mediji su izgubili na sudu desetine puta zbog kleveta, Boško Obradović čak ima i potvrdu od suda da nije fašista, ali "mediji" nastavljaju to da rade i zato je rejting SNS-a toliki koliki je. I kada je politička borba dodatno izmeštena iz institucija na ulicu, kako i ne očekivati ovakve poteze? A Vučiću to i jeste deo tehnike vlasti - kroz propagandu držati svoje, a svima drugima ogaditi politiku i praktično izbaciti pravu politiku iz života građana Srbije. I u tome je dobrim delom uspeo do sada, a cilj mu je i da nastavi - ističe Stojanović.

S jedne strane "dijalog" između vlasti i opozicije, a sa druge strane psovke, obračuni, pretnje i pozivi na fizičke obračune. Kakva je onda uopšte perspektiva započetog dijaloga, ukoliko su sukobi i tenzije sve veći? Naš sagovornik smatra da bez pritiska birača, opozicije i dobrim delom i međunarodnih aktera, neće doći do normalnih tokova političke borbe. 

- Nisam siguran da će se tenzije spustiti. Bilo je najava (pregovori, pritisci) da bi se to moglo desiti i da će se politika vratiti u institucije, ali mi deluje da smo ipak daleko od toga i da ćemo imati samo privid toga. Sa jedne strane brutalno ugnjetavanje svih političkih protivnika, a sa druge strane umrtvljen narod koji za sada ipak nije spreman za ozbiljniju borbu na ulicama. A bez ozbiljnijeg pritiska pre svega birača, opozicije i dobrim delom i međunarodnih aktera, Vučić će se teško uokviriti u neke normalne tokove političke borbe i ravnopravnosti u istoj. Živimo u društvu koje nije demokratsko i pitanje je samo kada će se skupiti snaga da se taj pad zaustavi - zaključuje Stojanović. 

"Čekajući Godoa", odnosno u ovom slučaju čekajući normalnost, građanima izgleda jedino preostaje borba. Jer samo "pokazujući zube", građani, pa sa njima i opozicija, moći će da natera vlast da ih sluša.

Ako je uličarski jezik neminovnost, onda je po svemu sudeći ulica rešenje...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati