Politika

Direktno.rs

20. 06. 2021. 19:41 6

Vučić: Mnoge zemlje EU nemaju zaštitnika građana

Nekima su mnogo ranije otvarana ta poglavlja, a pričali su nam o ombudsmanu, odnosno o zaštitniku građana, a oni uopšte nemaju zaštitnika građana. Imate neke zemlje i u Evropskoj uniji koje uopšte nemaju zaštitnika građana. A imate neke koje su tobože ispred nas na putu, a i dalje nemaju zaštitnika građana, izjavio je Aleksandar Vučić, u intervjuu za Sputnjik, govoreći o uvođenju institucije Zaštitnka građana u Srbiji, 2. jula 2017. godine.

Nastavljajući prljavu kampanju blaćenja Saše Jankovića, čak i nakon predsedničkih izbora gde mu je bio protivkandidat, Aleksandar Vučić je opet izgovorio laž, zbog koje mu se smeje, ovog puta, čitava Evropa. 

- Nama su tražili da imamo zaštitnika građana, a mnogi u EU ga nemaju, iako su znali da je na toj funkciji u Srbiji politička ličnost - kazao je i slagao, Aleksandar Vučić.

Međutim, prostim uvidom, moguće je uveriti se da svih 28 zemalja članica EU ima instituciju ombudsmana. Među zemljama postoje razlike u organizaciji same institucije, ali nije moguće osporiti njeno postojanje.

S obzirom na to da je predsednik Vučić napomenuo i to da neke "države koje su tobože ispred nas i dalje nemaju zaštitnika građana", potrebno je reći da je institucija ombudsmana uvedena na Islandu 1987, u Albaniji 1999, Crnoj Gori 2003, Turskoj 2012, a u Makedoniji 1997. (prepoznata u zakonu, a konstituisana 2005. godine). 

U srpski pravni sistem institucija zaštitnika građana uvedena je 2005. godine, a prvi zaštitnik građana izabran je 2007. godine. Za prvog ombudsmana postavljen je Saša Janković.

Zaštitnik građana u skoro svim zemljama sveta prepoznat je kao veoma značajna institucija koja ima za cilj da građane zaštiti od neodgovornosti ili neznanja organa javne vlasti, ali i da državnim organima ukaže na moguće greške ili nepravilnosti koje bi trebalo da isprave. Institucija ombudsmana potiče još sa početka 19. veka, kada je nastala u Švedskoj, pa se i tako teško može smatrati novotarijom Evropske unije koja nam je bespotrebno nametnuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati