Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

20. 06. 2021. 19:41 6

Vučić: Mnoge zemlje EU nemaju zaštitnika građana

Nekima su mnogo ranije otvarana ta poglavlja, a pričali su nam o ombudsmanu, odnosno o zaštitniku građana, a oni uopšte nemaju zaštitnika građana. Imate neke zemlje i u Evropskoj uniji koje uopšte nemaju zaštitnika građana. A imate neke koje su tobože ispred nas na putu, a i dalje nemaju zaštitnika građana, izjavio je Aleksandar Vučić, u intervjuu za Sputnjik, govoreći o uvođenju institucije Zaštitnka građana u Srbiji, 2. jula 2017. godine.

Nastavljajući prljavu kampanju blaćenja Saše Jankovića, čak i nakon predsedničkih izbora gde mu je bio protivkandidat, Aleksandar Vučić je opet izgovorio laž, zbog koje mu se smeje, ovog puta, čitava Evropa. 

- Nama su tražili da imamo zaštitnika građana, a mnogi u EU ga nemaju, iako su znali da je na toj funkciji u Srbiji politička ličnost - kazao je i slagao, Aleksandar Vučić.

Međutim, prostim uvidom, moguće je uveriti se da svih 28 zemalja članica EU ima instituciju ombudsmana. Među zemljama postoje razlike u organizaciji same institucije, ali nije moguće osporiti njeno postojanje.

S obzirom na to da je predsednik Vučić napomenuo i to da neke "države koje su tobože ispred nas i dalje nemaju zaštitnika građana", potrebno je reći da je institucija ombudsmana uvedena na Islandu 1987, u Albaniji 1999, Crnoj Gori 2003, Turskoj 2012, a u Makedoniji 1997. (prepoznata u zakonu, a konstituisana 2005. godine). 

U srpski pravni sistem institucija zaštitnika građana uvedena je 2005. godine, a prvi zaštitnik građana izabran je 2007. godine. Za prvog ombudsmana postavljen je Saša Janković.

Zaštitnik građana u skoro svim zemljama sveta prepoznat je kao veoma značajna institucija koja ima za cilj da građane zaštiti od neodgovornosti ili neznanja organa javne vlasti, ali i da državnim organima ukaže na moguće greške ili nepravilnosti koje bi trebalo da isprave. Institucija ombudsmana potiče još sa početka 19. veka, kada je nastala u Švedskoj, pa se i tako teško može smatrati novotarijom Evropske unije koja nam je bespotrebno nametnuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tehnika ili snaga?

Zoran Živković [04.08.2021.]


Video dana

Prevelik zalogaj

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati