Politika

[ Izvor: RTS ]

11. 05. 2021. 22:30 10

Potemkinova sela i zamajavanje: Sukob Lutovca i Dačića

Dijalog o izbornim uslovima bez posrednika, u srpskom parlamentu zvanično je počeo, dok su za dijalog sa evropskim posrednicima u toku pripreme. U emisiji "Upitnik" na Radio televiziji Srbije na temu govorili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, član Predsedništva SNS Vladimir Orlić, predsednik DS Zoran Lutovac i predsednik Dosta je bilo Saša Radulović. Već na samom početku razgovora došlo je do sukoba Lutovca i Dačića.

Dačić je u svom izlaganju da je dijalog o izbornim uslovima počeo još pre dve godine uz razmene pisama Dejvida Mekalistera i Maje Gojković, i da se sada, nakon izbora, nastavlja druga faza dijaloga.

Predsednik Skupštine Srbije je rekao da su na prvom sastanku, na kom je bilo 26 stranaka, od koga je polovina iz vladajuće koalicije.

- Sastanak je bio veoma konstruktivan, tu je bio prisutan i predsednik Vučić. Dogovorili smo se da vrlo otvoreno i konstruktivno razgovaramo o konkretnim pitanjima - biračkim spiskovima, finansiranju medijskog predstavljanja, kontrole izbornog procesa, zapisnika sa biračkih mesta… - rekao je Dačić i dodao da će sledeći sastanak biti dogovoren do kraja ovde nedelje na kom će tema biti birački spiskovi.

Lutovac je na pitanje kako se odvija drugi deo dijaloga odgovorio da "nema drugog dela dijaloga".

- Ovo što priča Dačić, to je priča za zamajavanje građana Srbije, priča da se obesmisle pravi razgovori. Mi imamo jedne jedine prave razgovore, to su razgovori uz medijatorstvo evroparlamentaraca - rekao je Lutovac i dodao:

- Ovo o čemu je Dačić pričao su tehničke stvari, to nisu prave stvari. Mi ovde pričamo o izbornim uslovima, kako da se poštuje ono što je zapisano u Ustavu i zakonima. Razgovori moraju biti suštinski, ne da se bavimo pravilima nego uslovima - rekao je Lutovac i dodao da "mi nemamo fer i poštene izbore".

Nekontrolisana svađa

Na to je Dačić bez dozvole voditeljke uzeo reč i rekao:

- Da li vi vidite gospodina Radulovića, gospodine Lutovac, nadam se da on nije fiktivan. Da li vi mislite da je on neko Potemkinovo selo?! I druge stranke koje su učestvovale na na razgovorima.

- Ne, mi mislimo da su gospodin Radulović i Obradović jedini iskreni u tim dijalozima, ostale stranke ne - dobacio je Lutovac.

Na to je voditeljka zamolila Dačića da da reč Raduloviću, da bi on nastavio:

- Ali, ako mogu da čujem šta su to izborni uslovi? Vi pričate kao da su Platonova dela u pitanju.”

- Objasniću Vam kako možete da razumete. Imate fudbal, imate pravilo da ne sme da se igra rukom. A uslovi su da kada vi igrate rukom ne sudi jedanaesterac iako postoji pravilo, a onda imate onog koji slučajno iseče dve sekudne da se ne vidi - uzvratio je Lutovac.

Iako je ponavljala da nije u pitanju dijalog verbalni sukob je još neko vreme nastavljen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati