Politika

Direktno.rs

26. 03. 2021. 16:48 12

Pismo Ani Brnabić: Vaša vladavina neće biti za ponos

S obzirom na to da ste po Ustavu Republike Srbije osoba sa najznačajnijim ovlašćenjima u ovoj državi, želimo da vam skrenemo pažnju na to da imate nadležnost i službenu dužnost da naložite službenicima koji direktno vama odgovaraju, kao i moralnu dužnost da pokrenete izmene praksi koje su navedene u ovom otvorenom pismu, a koje uništavaju ovu državu i njene građane - stoji u pismu Ani Brnabić, koje su uputili prof. dr Vojin Rakić sa Instituta društvenih nauka i prof. dr Aleksandar Fatić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

U otvorenom pismu se dalje navodi:

- Vaša “vladavina”, kao što i sami znate, barem ako imate i trunku uvida u stvari, neće biti obeležena ničim čime ćete se moći podičiti. Uzgaja narkotika u Jovanjici, trgovina narkoticima,  ilegalna trgovina oružjem, pljačka državnog budžeta, Savamala, Afera helikopter, Telekom, Aseko, lažni izbori usred pandemije, krivotvorenje podataka o pandeimiji, slučaj Vladimira Cvijana, Afera prisluškivanje, Savamala, kao i mnoge druge afere, preplavljivali su medije tokom vašeg predsedavanja Vladom Srbije. S obzirom da pišemo tekst, a ne obimnu knjigu o kriminalu, zadržaćemo se ipak samo na jednoj okolnosti.

Nezadovoljstvo građana ove zemlje je enormno kada su u pitanju prakse u sistemu socijalne zaštite i pravosuđu koje se zasnivaju na trgovini decom i starateljstvima. Ta trgovina je poznata čitavoj javnosti Srbije, kako iz medija, ličnih iskustava, tako čak i iz kinematografije.
Deca se oduzimaju za novac, ali i političkim protivnicima. U brakorazvodnim parnicama dodeljuju se roditelju koji je blizak SNS-u, a oduzimaju od političkog protivnika režima. U slučaju da su oba roditelja politički nepodobna, deca se otimaju i daju hraniteljskim porodicama.  

Objašnjenja za ovaj zločin su uglavnom potpuno besmislena i neinteligentna, smišljena od agenata centara za socijalni rad i prepisivana od strane sudija, a ponekada i od sudije postavljenih korumpiranih veštaka.

Kreću se od toga da su neki roditelj ili porodica stvarno ili navodno siromašni (kao da se novac koji se daje hraniteljima ne može dati siromašnim roditeljima), preko besmislenih izmišljotina agenata centara za socijalni rad o tome da je neki roditelj na psihijatriji, psihologiji ili defektologiji nepoznati način mentalno nestabilan, da mu se izmisli neka diletantska dijagnoza, da nema razvijene “roditeljske kapacitete”, da je otuđio decu od sebe (ili da je on lično otuđio decu od drugog roditelja - sve po potrebi) itd, itd. 


Pritom svaki izveštaj ovih kriminogenih agenata prati floskula “…..a sve u najboljem interesu deteta/dece”.  

Naravno, sve ovo se radi ne samo političkim protivnicima, već nagrađivani bivaju i oni koji agentima daju novčanu nadoknadu za zločin koji vrše.

Uloga sudija je svedena na “resavsku školu”: prepisivanje izveštaja centara, često skupa apsurdnih cerebralnih izlučevina, kao i preimenovanje tih hrpa besmislica u “presude”. Naravno, nagrada sudiji za zločin ne izostaje, bilo finansijska, bilo u vidu napredovanja u službi. 

Ovakva praksa, predsednice Vlade, nije bila poznata u Srbiji još iz vremena dok je Srbija bila vazalna teritorija Otomanske imperije. Da budemo potpuno jasni: građani Srbije ponovo doživljavaju ono što pamte kao najgore i najbolnije iz vremena turske vlasti.

Napomenimo i to da je poslednji slučaj oduzimanja dece politički nepodobnim roditeljima koji je u Evropi zabeležen, bio u Frankovoj fašističkoj Španiji ranih pedesetih godina prošlog veka.

Šta učiniti?

1. Odmah reizbor svih sudija. On bi morao da se zasniva na objektivnim kriterijumima koji bi, između ostalog, trebalo da uključuju dužinu studiranja i prosečnu ocenu na studijama. Naime, svedoci smo da u višim i apelacionim sudovima sude, a ponekada su i njihovi predsednici, sudije sa rekordnom dužinom trajanja studija i rekordno niskim prosekom ocena. Osim toga, sudije bi trebalo da prođu proveru znanja. Takođe, a to je veoma važno, sudije bi morale da prođu kurseve iz etike u pravosuđu, jer često se susrećemo sa sudijama koje mešaju pravo i etiku, te donose izrazito nemoralne odluke, pravdajući to time da te odluke nisu protivzakonite. Kao da pravo nema nikakve veze sa etikom. Osim toga, izbor sudija morao bi da bude odobren od nezavisnih sudijskih udruženja, kako bi se isklljučila mogućnost svakog izbora koji je politički obojen.

2. Slične kriterijume primeniti kod izbora tužilaca, koji takođe mora da se odigra odmah.

3. Usled involviranosti u najteže oblike kriminala, raspustiti sve centre za socijalni rad na čitavoj teritoriji Srbije, kao i resorno Ministarstvo. Stručnjake budućih centara za socijalni rad ne bi trebalo da postavlja novo resorno Ministarstvo po svom nahođenju, već na osnovu obavezujućih preporuka nezavisnih stručnih udruženja.

4. Svim kriminalcima iz centara za socijlani rad, resornog ministartsva i porodičnih odeljenja sudova – suditi i presuditi. Isto to trebalo bi da važi za sve one političare koji su bili involvirani u različite oblike kriminala, uključujući trgovinu decom i starateljstvima. 

Poslednji slučaj iz Blaca, čiji je epilog bio suspenzija i smena protuva koje su paralisanoj ženi otimale unuke uz primenu sile, govori koliko su stvari izmakle kontroli. Te spodobe treba da budu uhapšene i procesuirane, a ne smenjene ili suspendovane. 

Socijalna politika je trenutno jedna od glavnih faktora odlivanja glasova Vašoj stranci, pa utoliko imate i politički razlog da što pre odstranite taj tumor na telu javne politike.

Za suđenje političkim kriminalcima ne brinite, jer takva suđenja sadašnji režim nije u stanju da realizuje (kao što i niko drugi nije u stanju da sudi samome sebi).

Sa druge strane, mi planiramo da, zajedno sa našim partnerima koji će učestvovati u regularnim izborima, učinimo upravo ono što vi niste u stanju: da posle sloma diktature osnujemo specijalne sudove za politički kriminal, kao i Specijalno Tužilaštvo za politički kriminal koje bi imalo na raspolaganju elitnu policijsku jedinicu. Oni bi bili nadležni i za sadašnje sudije, a sudili bi onima koji su se bavili kriminalom.  Za to se NOVI 6. OKTOBAR već skoro godinu dana javno  zalaže u elektronskim i štampanim medijima, kao i na društvenim mrežama. 

Ponovimo još jednom, stavka 4 nije vaš zadatak. Učinite 1 do 3 i vaša vladavina  biće zapamćena kao period koji je odlikovao makar nešto pohvalno.

Nadamo se da ćete imati snage za to - kažu profesori u otvorenom pismu predsednici Vlade RS, Ani Brnabić.

Vojin Rakić/Aleksandar Fatić 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati