"Nedimović uvredio sve poljoprivrednike" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: Beta ]

25. 01. 2021. 20:53 2

"Nedimović uvredio sve poljoprivrednike"

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uvredio sve poljoprivrednike i da je pokazao veliko nepoznavanje poljoprivrede kojom se nikada nije ni bavio pre nego što je postao ministar.

- Veoma je loše da Nedimović vređa poljoprivrednike. On je rekao da u Srbiji nema radnika za berbu krastavaca kornišona, a na pitanje zašto je to tako odgovorio je da je to "težak posao koji se radi iz ležećeg položaja". To je tako bilo pre 20 godina, a sada se radi u stojećem položaju u špaliru i na mreži, ali Nedimović to ne zna - rekao je Aleksić televiziji N1.

Aleksić, koji se bavi poljoprivredom u Trsteniku, rekao je da se sredstva za poljoprivredu u republičkom budžetu moraju povećati sa 53 milijarde dinara na 100 milijardi.

- Poljoprivrednicima bi trebalo pomoći da naprave plastenike i voćnjake i dati njima pare, a ne strancima za fabrike za motanje kablova. Kada bi jedno gazdinstvo dobilo 50.000 evra po zaposlenom, gde bi nam bio kraj, zaposlilo bi se milion ljudi - rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Srbija danas izvozi poljoprivredne proizvode u vrednosti od 3,5 milijardi evra, a da se izvoz može povećati na osam milijardi.

- Imamo potencijala i dovoljno obradive zemlje, ali nemamo ljude u državnom aparatu koji su spremni da se bave poljoprivredom i koji shvataju kakav je to i koliki potencijal. Imamo nezaposlene ljude koji bi radili u poljoprivredi, ali država mora napravi okvir - rekao je Aleksić.

Upitan o predstojećem dijalogu opozicije i vlasti o izbornim uslovima uz posredovanje Evropske Unije (EU), Aleksić je odgovorio da Narodna stranka sa partnerskim organizacijama, Skupštinom slobodne Srbije i određenim opozicionim strankama "finalizuje ozbiljnu platformu, odnosno dokument koji će definisati načine i metodologiju kako doći do ostvarenja ciljeva".

- Bitno je da se opozicija dogovori oko pregovarača, jer ne smemo biti deo predstave koja će trajati mesecima, a da se na kraju ništa ne dogodi. Moramo se dogovoriti oko dva kredibilna i ozibljna pregovarača koji će biti u materiji i znati šta da traže i da zahtevamo da i vlast izađe u istom formatu kako bi dijalog dao rezultat sprovodljiv u praksi.

Aleksić je istakao da se svi u opoziciji slažu šta bi trebalo promeniti i šta su ciljevi za postizanje fer izbornih uslova - oslobađanje medija, slobodan izborni proces kako bi građani mogli da biraju bez pritisaka i razdvajanje izbora, kako bi se sprečilo da predsednik Srbije bude "nosilac svih lista, pa i tamo gde ne učestvuje na izborima".

- Nisu sporni ciljevi, nego kako na najefikasniji način do toga doći. Zato pravimo ozbiljan dokument iz dva dela, prvi deo su načelni ciljevi, a drugi deo je detaljan opis koje zakone promeniti, šta raditi sa RIK i REM, kao i šta raditi u finansiranju predizbornih kampanja i političkih aktivnosti - rekao je Aleksić i dodao:

- Svi predlozi moraju biti sprovodljivi u praksi i realistični i moramo znati koje zakone da promenimo, da li zakone koji se tiču RIK-a i REM-a, da li Krivični zakonik… A ne da pristupamo kampanjski - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Kad dobro naoštriš mač

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati