Politika

Direktno.rs

20. 01. 2021. 13:11 0

"Režim opstruira međustranački dijalog"

Režim Aleksandra Vučića na sve načine opstruira međustranački dijalog, koji bi trebao da se vodi pod pokroviteljestvom Evropske unije. Režim ima nameru da pregovore o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore i slobodne medije odloži i obesmisli. Cilj je da se oni otpočnu kasno kako bi svaka primena dogovora bila nemoguća, a režim u međuvremenu, sprovodi aktivnosti kojima bi kroz kupovinu glasova, ucene i privilegije unapred zacementirao "podršku" ucenjenog i kupljenog biračkog tela - naveo je predsednik "Pokreta za preokret" Janko Veselinović.

Veselinović je kazao da je ulogu opstruiranja početka pregovora Aleksandar Vučić dodelio Ivici Dačiću što je, prema njegovim rečima, bila krajnja namera prilikom njegovog izbora na čelo nelegalne i nelegitimne Skupštine Srbije.

- Dokaz za to je Dačićeva manipulacija o tome ko treba da učestvuje na pregovorima, ocena da je nemoguće sprovođenje dijaloga zbog pandemije, odbijanje da se prvi razgovori obave putem video konferencija i druge manipulacije koje se iznose na režimskim medijima. U kontaktu sa predstavnicima Evropske unije predstavnici režima čine sve da dijalog što više pomere i da čak i u slučaju izlaženja u susret opoziciji rezultati budu neprimenjivi zbog kratkoće vremena za primenu dogovorenog.

- Pogotovu ako bi izbori bili održani pre najavljenog roka na proleće iduće godine. Najlicemernije je prebacivanje odgovornosti na opoziciju koja je svoje zahteve postavila znatno pre održavanja prethodnih nedemokratskih izbora. Problemi su jasno definisani i u izveštaju Fridom hausa, OEBS-a, institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija - dodao je Veselinović.

- Nadamo se da je Evropska unija iz prethodnih manipulacija sa pregovorima načisto sa to sa kim u Srbiji ima posla i da je jasno da će režim učiniti sve da i ovi pregovori budu fiktivni ili takvi da ne mogu da obezbede slobodne i poštene izbore. Razgovori moraju da budu završeni u maju ove godine i konstituisani mehanizmi kontrole dogovorenog, ukoliko bi se prvi izbori održali na proleće 2022. godine. Sve suprotno od toga bilo bi tragično za srpsko društvo i državu, ali i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana - zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati