Politika

18. 01. 2021. 14:43 6

"Dačić pristao na sve preporuke OEBS-a, a to je ono što i opozicija traži"

U svom redovnom gostovanju u jutarnjim programima svih televizija sa nacionalnom frekvencijom, u koje nikada nije pozvan niko iz opozicije, Ivica Dačić je juče na RTS 1 priznao da je dobio zahtev Srpskog pokreta Dveri za hitne konsultacije na temu početka dijaloga između vlasti i opozicije. Iako još uvek nije odgovorio na taj naš zahtev, čini se da možda i neće biti potrebe za dijalogom jer je Dačić pristao na sve preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS-u, a to je ono što i opozicija sve vreme traži, piše u saoštenju Dveri.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Naime, u „Konačnom izveštaju specijalne misije KDILjP-a za procenu izbora“ od 7. oktobra 2020. godine našlo se 29 preporuka, za koje je Ivica Dačić uživo na RTS obećao da će sve biti prihvaćene. Među njima se nalazi i nekoliko suštinskih tema na kojima već tri godine insistira i opozicija u Srbiji. Na ovaj način možemo reći da smo se sve dogovorili i bez dijaloga, odnosno ostalo je još samo da vidimo šta su garancije da će ovo zaista i biti ispoštovano. Da ne bi opet ova specijalna misija OEBS-a ocenila ponašanje naše vlasti kao „suprotno međunarodnim obavezama i najboljoj praksi“: „Promene, uključujući i snižavanje izbornog praga, uvedene su neposredno pre održavanja ovih izbora i uključivale su pitanja koja nisu bila predmet javnih konsultacija održanih ranije, suprotno međunarodnim obavezama i najboljoj praksi“.

U četiri od ovih 29 preporuka OEBS-a nalazi se suština opozicionih zahteva: zabrana funkcionerske kampanje, sprečavanje pritisaka na birače i uloga REM-a u obezbeđivanju slobode medija i ravnopravnog izbornog tretmana za sve izborne učesnike. Naime, u tački 3 stoji: „Vlasti treba da preduzmu mere za sprečavanje zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa. Nadgledanje poštovanja zakona trebalo bi da bude efikasno, dok bi kršenja trebalo sankcionisati kaznama prema principu proporcionalnosti s efektom odvraćanja od ponavljanja sankcionisane radnje“. Ova tema se dodatno precizira i u medijskom smislu u tački 23: „Da bi uslovi za sve učesnike bili isti, mogao bi biti razmotren način regulisanja izveštavanja medija o zvaničnicima koji su istovremeno i učesnici izbora“.

U tački 4 jasno se govori o sprečavanju pritisaka na birače: „Vlasti bi trebalo da preduzmu mere u cilju sprečavanja vršenja pritiska na birače, uključujući one zaposlene u državnim institucijama i preduzećima povezanima sa državom. Slučajevi navodne prisile moraju se temeljito istražiti a odgovorne osobe snositi posledice“.

Konačno, u tački 7 sve je jasno definisano oko uloge Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u izbornom procesu: „Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba ojačati, a njegove obaveze tokom perioda kampanje treba da budu izričito definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima. REM bi trebalo da deluje samoinicijativno, uključujući preduzimanje blagovremenih aktivnosti zasnovanih na sistematskom praćenju izveštavanja o izborima i postupanja u skladu sa utvrđenim propisima“.

Pošto mi deluje da je Dačić ovo izjavio ne čitajući izveštaj kancelarije OEBS-a za procenu izbora, kao i da dato obećanje nije usaglasio sa onim ko mu je dao zadatak da odlaže početak dijaloga između vlasti i opozicije, biće zanimljivo kako će sada izbeći sprovođenje ovog javnog obećanja pred milionskim auditorijumom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati