"Dačić pristao na sve preporuke OEBS-a, a to je ono što i opozicija traži" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

18. 01. 2021. 14:43 6

"Dačić pristao na sve preporuke OEBS-a, a to je ono što i opozicija traži"

U svom redovnom gostovanju u jutarnjim programima svih televizija sa nacionalnom frekvencijom, u koje nikada nije pozvan niko iz opozicije, Ivica Dačić je juče na RTS 1 priznao da je dobio zahtev Srpskog pokreta Dveri za hitne konsultacije na temu početka dijaloga između vlasti i opozicije. Iako još uvek nije odgovorio na taj naš zahtev, čini se da možda i neće biti potrebe za dijalogom jer je Dačić pristao na sve preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS-u, a to je ono što i opozicija sve vreme traži, piše u saoštenju Dveri.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Naime, u „Konačnom izveštaju specijalne misije KDILjP-a za procenu izbora“ od 7. oktobra 2020. godine našlo se 29 preporuka, za koje je Ivica Dačić uživo na RTS obećao da će sve biti prihvaćene. Među njima se nalazi i nekoliko suštinskih tema na kojima već tri godine insistira i opozicija u Srbiji. Na ovaj način možemo reći da smo se sve dogovorili i bez dijaloga, odnosno ostalo je još samo da vidimo šta su garancije da će ovo zaista i biti ispoštovano. Da ne bi opet ova specijalna misija OEBS-a ocenila ponašanje naše vlasti kao „suprotno međunarodnim obavezama i najboljoj praksi“: „Promene, uključujući i snižavanje izbornog praga, uvedene su neposredno pre održavanja ovih izbora i uključivale su pitanja koja nisu bila predmet javnih konsultacija održanih ranije, suprotno međunarodnim obavezama i najboljoj praksi“.

U četiri od ovih 29 preporuka OEBS-a nalazi se suština opozicionih zahteva: zabrana funkcionerske kampanje, sprečavanje pritisaka na birače i uloga REM-a u obezbeđivanju slobode medija i ravnopravnog izbornog tretmana za sve izborne učesnike. Naime, u tački 3 stoji: „Vlasti treba da preduzmu mere za sprečavanje zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa. Nadgledanje poštovanja zakona trebalo bi da bude efikasno, dok bi kršenja trebalo sankcionisati kaznama prema principu proporcionalnosti s efektom odvraćanja od ponavljanja sankcionisane radnje“. Ova tema se dodatno precizira i u medijskom smislu u tački 23: „Da bi uslovi za sve učesnike bili isti, mogao bi biti razmotren način regulisanja izveštavanja medija o zvaničnicima koji su istovremeno i učesnici izbora“.

U tački 4 jasno se govori o sprečavanju pritisaka na birače: „Vlasti bi trebalo da preduzmu mere u cilju sprečavanja vršenja pritiska na birače, uključujući one zaposlene u državnim institucijama i preduzećima povezanima sa državom. Slučajevi navodne prisile moraju se temeljito istražiti a odgovorne osobe snositi posledice“.

Konačno, u tački 7 sve je jasno definisano oko uloge Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u izbornom procesu: „Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba ojačati, a njegove obaveze tokom perioda kampanje treba da budu izričito definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima. REM bi trebalo da deluje samoinicijativno, uključujući preduzimanje blagovremenih aktivnosti zasnovanih na sistematskom praćenju izveštavanja o izborima i postupanja u skladu sa utvrđenim propisima“.

Pošto mi deluje da je Dačić ovo izjavio ne čitajući izveštaj kancelarije OEBS-a za procenu izbora, kao i da dato obećanje nije usaglasio sa onim ko mu je dao zadatak da odlaže početak dijaloga između vlasti i opozicije, biće zanimljivo kako će sada izbeći sprovođenje ovog javnog obećanja pred milionskim auditorijumom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Pozdrav sa Havaja

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati