Politika

Direktno.rs

01. 12. 2020. 18:09 0

Malagurski: Koliko daleko bi države trebalo da idu da bi se učlanile u EU? (VIDEO)

Evropska unija, ona voli da se predstavlja kao elitni klub, ali počinje da zvuči više kao bratstvo koje tera potencijalne članove da se ponižavaju. A odličan primer za to je Severna Makedonija, država koja se suštinski odrekla svega da bi postala članica EU, ali čije članstvo blokira država članica EU. Koliko daleko bi države trebalo da idu da bi se učlanile u EU i da li je EU vredna toga, pita se naš proslavljeni reditelj, Boris Malagurski, u najnovijem prilogu za RT.

Najaktuelniji događaj u regionu, protekle nedelje, bio je spor između Skoplja i Sofije, u vezi pregovora o pristupanju Severne Makedonije članstvu u EU. Boris Malagurski, samo na njemu svojstven način, komentariše aktuelne događaje na tu temu: 

- Bugarska je nedavno blokirala pregovore Severne Makedonije o članstvu u EU, jer smatra da je makedonski jezik, zapravo, dijalekat bugarskog. Ovo se desilo nakon što se završio spor oko imena sa Grčkom, tako što je Makedonija promenila svoje ustavno ime u Severna Makedonija da zadovolji EU. I sada se država ucenjuje i tera da se odrekne svog jezika, kulture, pa i istorije, jer Bugarska zahteva da Makedonci prestanu da hvale jugoslovenskog predsednika Tita u školskim udžbenicima.
I ovo nije prvi put da EU ima ponižavajuće zahteve zarad dobijanja obećanja, koja se na kraju ni ne održe. Ja se sećam kako je EU govorila Srbiji da sve što treba da uradi da bi se učlanila u njihov klub, jeste da izruči srpskog lidera Slobodana Miloševića Tribunalu za ratne zločine u Hagu. I onda još jednog ratnog vođu (Radovana Karadžića) i generala (Ratka Mladića). I još gomilu generala (Šljivančanin). Zapravo, sve generale. I da li je Srbija makar ušla u EU? Jok.
Ali Bugarska jeste. O, da, oni su stigli do obećane zemlje. I građani su toliko srećni da mnogi već mesecima protestuju tvrdeći da mafija kontroliše sve državne institucije, uključujući sudstvo, medije i tajne službe. Ali zaboravite na Bugarsku, pogledajte Hrvatsku, njima je sjajno, zar ne? Toliko sjajno da stotine hiljada Hrvata napušta državu i njihovoj ekonomiji je išlo užasno i pre pandemije.
Tako da, ako ste vi država na balkanu ili u Istočnoj Evropi i nadate se da će vam EU rešiti sve probleme, trebalo bi da znate da Zapadu nije potrebna konkurencija, već jeftina radna snaga. Ponižavanje sebe, predaja nacionalnih interesa i odricanje od onoga što jeste da ne biste dobili ništa zauzvrat, nema nikakvog smisla.

Zašto onda države to čine? Iz istog razloga zbog kojeg neki ljudi očajnički žele da postanu deo bratstva na fakultetu - da budu kul, čak i po cenu skakanja sa zgrade - konstatuje na kraju Malagurski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati