Politika

[ Izvor: Beta ]

01. 12. 2020. 14:51 1

Savet EU: Zapadni Balkan da se usredsredi na nedostatke u vladavini prava

Zemlje Zapadnog Balkana treba da se usmere na temeljne reforme, zaštitu osnovnih prava, funkcionisanje i nezavisnost demokratskih institucija, kao i regionalnu saradnju, navodi se u nacrtu zaključaka Saveta ministara EU za opšte poslove o proširenju i zemljama u tom procesu.

Savet je u nacrtu potvrdio posvećenost proširenju i naveo da je EU odlučna da ojača i intenzivira angažovanje na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju Zapadnog Balkana, uključujući dalju pomoć zasnovanu na opipljivom napretku u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama.

- Savet se raduje održavanju prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i, pod uslovom da su ispunjeni usovi iz zaključaka Saveta iz marta, sa Albanijom što je pre moguće nakon što Savet odobri pregovaračke okvire sa tim zemljama - navodi se u nacrtu zaključaka koji treba da budu usvojeni na sastanku Saveta 8. decembra.

Kako piše u nacrtu dokumenta, novi pristup proširenju EU (nova metodologija) sa još snažnijim težištem na fundamentalnim reformama i sa ciljem da se proces pristupanja učini predvidljivijim, kredibilnijim i dinamičnijim, zasnovan je na objektivnim kriterijumima i rigoroznim uslovljavanjima i reverzibilnosti. Savet u tom kontekstu ističe da je značajno da se osigura da EU može da očuva i produbi svoj razvoj, uključujući kapacitete da primi nove članice.

S obzirom na trenutno stanje reformi partnera na Zapadnom Balkanu, Savet je istakao hitnu potrebu da se region usredsredi na temeljne reforme kako bi se otklonili brojni strukturni nedostaci u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, jačanja demokratskih institucija i reforme javne administracije, kao i oko ekonomskih kriterijuma.

"Čvrsti i održivi rezultati u sprovođenju reformi i konkretni i opipljivi rezultati u tim ključnim oblastima ostaju od suštinskog značaja, posebno za odredjivanje ukupnog tempa pristupnih pregovora", ističe se.

Savet navodi da su vladavina prava i osnovne vrednosti, iako su neki partneri iz regiona napredovali na tom planu, i dalje jedan od glavnih izazova koji je često povezan sa manjkom političke volje, kontinuiranim elementima zarobljene države i nedostacima u nezavisnosti pravosuđa, institucionalnom otporu i borbi protiv korupcije i organizovang kriminala, kao i sve težem okruženju za civilno društvo.

 

Navodi se i da mere donete u uslovima pandemije moraju da budu proporcionalne, vremenski ograničene i uz poštovanje osnovnih sloboda.

Situacija oko slobode izražavanja i nezavisnosti medija ozbiljno zabrinjava, ocenjuje se u nacrtu dokumenta i dodaje da su potrebne hitne mere kako bi se zaštitili ti stubovi demokratije.

Dalje piše da je Savet ozbiljno zabrnut što su i dalje prisutne pretnje, zastrašivanja i napadi na novinare i druge medijske aktere i ističe se da te bojazni moraju odlučno da se uklone, uključujući efikasnim istragama i rešavanjem takvih slučajeva kada se pojave.

Ukazuje se i na značaj daljeg napretka u reformi javne administracije, uključujući depolitizaciju i povećanje profesionalizma.

Takođe se ukazuje na najveći značaj inkluzivnog političkog dijaloga, posebno u parlamentima, i snažniju ulogu organizacija civilnog društva. Savet je ponovio značaj slobodnih, poštenih i transparentnih izbora u skladu sa standardima OEBS, kao i poštovanje preporuka posmatračkih timova OEBS i EU.

U vezi ekonomskih kriterijuma, Savet je istakao da sprovodjenje fundamentalnih reformi ostaje suštinski važno za ekonomski oporavak i razvoj i takodje ukazao na značaj borbe protv odliva mozgova i obezbedjenje perspektive za mlade.

Istaknuto je i da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja i Savet je pozdravio napredak u tom domenu, posebno u realizaciji Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana zasnovanog na EU pravilima i stanadarima.

Savet je pozvao i da se ulože dodatni napori u regionu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i ubrza pomirenje zasnovano na klimi tolerancije, inkluzivnosti i poverenja i uz snažan angažman civilnog društva. Istovremeno je Savet EU ponovo istakao značaj daljeg produbljivanja saradnje oko spoljnopolitičkih pitanja jer EU očekuje uskladjivanje sa njenom Spoljnom i bezbedosnom politikom, posebno oko pitanja od zajednčkog interesa, poput restriktivnih mera i borbe protiv hibridnih pretnji.

Dalje je Savet istakao značaj jačanja saradnje u borbi protv terorizima, radikalizacije i organizovanog kriminala, kao i borbi protiv dezinformacija i hibridnih pretnji. Istovremeno je Savet pohvalio Zapadni Balkan za kontinuirane napore i konstruktivnu saradnju na polju migracija.

Savet je pozvao na nastavak značajne finansijske i tehničke pomoći u procesu proširenja i SSP, posebno u vidu pretpristupne pomoći. Navodi se i da je pandemija koronavirusa pokazala značaj i vrednost zajedničke borbe protiv izazova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati