Politika

[ Izvor: Mediji ]

30. 11. 2020. 13:11 9

Crna Gora: Božović ostaje persona non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata.

Kako je saopšteno, i crnogorski MSP, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.
- Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese. Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji - ističe MVP.

Kako se navodi u saopštenju, na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. „Nažalost, uzalud i bez razumevanja. Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku“, zaključuje se u obraćanju iz Podgorice.
Iz resornog ministarstva navode da je „neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić“ koja u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je, kako ocenjuju, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.
- Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema - kaže se u saopštenju, dodajući da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, "što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima".
- Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji - poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati