Politika

Direktno.rs

22. 11. 2020. 17:11 11

"Đinđić učinio mnogo za Hram i SPC, neki drugi nisu imali srce kao on"

Niko kao ova vlast nije toliko pomogla Srpsku pravoslavnu crkvu u poslednjih 50 godina, hvalio se Aleksandar Vučić. On je dodao da su različiti predsednici države Srbije, da neki vode računa samo da se lično obogate i ostanu što duže na vlasti, a nemaju nikakve snove, dok drugi, kako je rekao, žele da ostave velika dela i imaju velike snove. Ovim je, naravno, mislio na sebe, pokušavši da se predstavi kao neko ko je najviše doprineo crkvi.

Međutim, da su ove Vučićeve reči bile puko hvalisanje bez ikakvog pokrića, otkrio je danas na RTS, tokom prenosa sahrane patrijarha Irineja, protojerej-stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović.

- Prisetio bih se sahrane pokojnog premijera Đinđića, kada se opelo držalo isto u ovom Hramu. Hoću da kažem da je on mnogo učinio za Hram i za srpsku crkvu, iako to neko ne bi rekao da je imanentno njegovoj ideologiji. On je pokazao da to nije tako i da je njegovo srce pokazalo ko je. Neki drugi to nisu imali. Kada smo kasnije odnosili telo na groblje, čini mi se da to nije bila sahrana samo njega, već sahrana ideologije koja je sa njim, nažalost, otišla - izjavio je Vukašinović.
Podsetimo, 3. septembra 2001. godine formiran je Konzorcijum za finansiranje izgradnje Hrama Svetog Save na inicijativu tadašnjeg premijera Srbije dr Zorana Đinđića, uz blagoslov tadašnjeg Patrijarha srpskog Pavla i pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića. Na ovaj način obnovljeno je Društvo za podizanje Hrama Svetog Save, koje je prestalo sa radom 1941. godine. 2002. godine Konzorcijum je vratio stari naziv - Društvo za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru. Gradnja eksterijera je završena 2004. godine. Postavljena su zvona i prozori, a fasada je takođe završena.
-  Zajedničkim projektom donacija 31 domaće firme sakupljen je inicijalni fond od 60 miliona dinara, što je dovoljno da radovi budu ubrzani - kazao je Đinđić prilikom potpisivanja ugovora o osnivanju Konzorcijuma za finansiranje nastavka izgradnje hrama.

Đinđić je dodao da će Hram biti završen ma koliko novca to iziskivalo, rekavši da je "sve to malo naspram nacionalnog dobitka koji ćemo imati kada hram bude završen".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati