Politika

[ Izvor: Beta ]

19. 11. 2020. 19:01 1

"Moguće razorne posledice u svetu zbog korone"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je danas izjavio da je dostupnost vakcine protiv koronavirusa "naziv igre u kojoj je cilj svih država da vakcinu obezbede i raspodele pre drugih".

Kako je saopštila ta stranka, Jeremić je na otvaranju godišnjeg susreta svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora rekao da borba za vakcinu "vrlo lako može da izazove razorne posledice širom planete".

- Čovečanstvo se još nije suočilo sa politički verovatno najtežim i najsloženijim trenutkom krize izazvane pandemijom koronavirusa, u narednih nekoliko meseci predstoji ozbiljno geopolitičko previranje koje bi moglo da ima drastične posledice - smatra Jeremić.

Uz ocenu da se geopolitika menja u ciklusima, Jeremić je rekao da ti "ciklusi" traju duže, te je tako prethodna decenija bila "decenija geopolitičke recesije" koju šok koji je u svetu izazvala pandemija, preti da "pretvori u depresiju" što bi moglo "trajati decenijama i voditi ka globalnim sukobima".

Jeremić je naveo da ti izazovi mogu biti prevaziđeni samo uz "daleko veći kvalitet i opus saradnje među državama" nego sada.

- Ne bi trebalo "ponovo izmišljati točak", nego se vratiti Agendi 2030 UN i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Danas nijedna država na svetu, uključujući najbogatije, nije na putu da ih ispuni - rekao je Jeremić.

Jeremić je ukazao i na produbljavanje podele između dve vodeće sile sveta - SAD i Kine.

- Rivalitet je trenutno najuočljiviji na polju visoke tehnologije, ali imajući u vidu obim i značaj tehnologije u funkcionisanju savremenog sveta, moguće je da će se ta podela proširiti na sve segmente života i da bi planeta za nekoliko godina mogla biti strogo podeljena na blokove. Ta podela bi mogla da bude čak i oštrija od one u drugoj polovini 20. veka. Tome se moramo odupreti - zaključio je Jeremić.

Pored Jeremića, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na otvaranju plenuma koji je održan video vezom, učestvovali su i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rae Kvon Čung i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

Tradicionalni godišnji susret svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora održava se pod pokroviteljstvom prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, a glavna ovogodišnja tema je "Svet posle KOVIDA-19".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati