Politika

Direktno.rs

17. 11. 2020. 12:01 0

"Sporazum SNS i SVM akt o prekrajanju granica"

"Međustranački sporazum koji su potpisale Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara sadrži eksplicitne odredbe o prekrajanju granica upravnih okruga koji bi imali etničke oblike. U tom aktu navodi se da će se se "prilikom formiranja upravnih okruga" voditi računa o prostornoj, saobraćajnoj i privrednoj povezanosti Ade, Kanjiže, Sente sa Suboticom i Malim Iđošem", navodi se u saopštenju Pokreta za Preokret.

- Na ovaj način stvorio bi se entitet sa mađarskom većinom, što je jasna namera SVM i jasno iskazana pretenzija Viktora Orbana. Ovaj entitet bio bi u prostornoj i svakoj drugoj povezanosti sa Mađarskom, jer većina tih stanovnika ima i mađarsko državljanstvo i to je put ka ostvarivanju cilja mađarskih nacionalista i iredentista "o 64 županije" - istiću iz ovog pokreta.

Iz Pokreta za Preokret se navodi da se ovim jasno prekrajaju granice Srbije.

- Očito da bi ovo područje bila jedna od tih županija, kako Veliku Mađarsku zamišljaju mađarski nacionalisti. Ceo sporazum ima takve intencije, jer se njime definišu budući ustavni okviri Republike Srbije, što je neobično za međustranački sporazum.

Kako se navodi, glavni cilj ovog sporazuma je "ostanak Vučića na vlasti".

- Ovaj sporazum može da ima nesagledive posledice po Srbiju jer otvara mogućnosti za nove teritorijalne podele na jugu Srbije, gde je većinska albanska manjina, kao i na području Raške, odnosno Sandžaka, sa većinskim bošnjačkim življem. A sve se radi sa ciljem održavanja režima Aleksandra Vučića i podrške koju dobija od Viktora Orbana - navodi se u saopštenju i zaključuje se:

- Pokret za preokret najoštrije osuđuje potpisani sporazum i smatra da bi njegova realizacija značila ne samo urušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, već i mogućnost otvaranje novih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo može napraviti ozbiljne tenzije u Vojvodini, kojoj nedostaje autonomije, ali ne na nacionalnoj osnovi, već u pravu da ostvaruje ustavne nadležnosti, koje su posebno pod vlašću SNS-a i SVM-a sasvim supstituisane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati