Politika

[ Izvor: Danas ]

28. 10. 2020. 22:38 1

"Vučić jedino uspešno očistio kadrove Tome Nikolića"

Vučić je do sada veliki broj puta najavljivao dve stvari – svoju ostavku na mestu lidera SNS i čistku loših kadrova u stranci. Ni jedno ni drugo obećanje do sada nije ispunio. Jedino što je uspeo, ali to je bilo davno, uspeo je da očisti sve takozvane nelojalne kadrove Tomislava Nikolića i ništa više, kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli.

Tačno pre godinu dana, tokom obeležavanja 11 godina od osnivanja Srpske napredne stranke u novosadskom SPENS-u, Aleksandar Vučić, lider te stranke i predsednik Srbije, najavio je veliku čistku u SNS i izbacivanje svih onih koji su se u proteklom periodu borili samo za lične interese. Čistku je najavio i jula ove godine i to sa onim naprednjacima koji su se u korona krizi zavukli u mišiju rupu. Međutim, neki veliki radikalni rezovi u Srpskoj naprednoj stranci nisu desili.
- Izvesne čistke, odnosno zamena ministara, predsednika opština, pa i poslanika, koje se dešavaju u SNS ne predstavljaju radikalne rezove, već neki kontinuirani proces proveravanja i utvrđivanja lojalnosti liku i delu Aleksandra Vučića. Sve je to propagandna magla i puka retorika koja dobro zvuči i u javnosti, a prija i nekim naprednjačkim kadrovima jer im uliva nadu. A to što lider SNS ima potrebu da stalno preti svojim kadrovima nekim provetravanjem ima za cilj da ih drži u neizvesnosti - kaže Vukadinović.
Vučićeve pretnje, kako tvrdi politikolog i profesor FPN-a u penziji Čedomir Čupić, uvek su bile vezane za njegova trenutna razmišljanja i stanja. S obzirom da je on čovek sa apsolutnom samovoljom njegovi osnovni kriterijumi koje je sam postavio i kojim se rukovodi u odabiru ljudi za važne funkcije su poslušnost, slugeranjstvo i odanost.
- Pretpostavljam i da je sada već bivše, ali i buduće ministre na stotine načina proveravao kako se ne bi dogodilo da dovede nekoga ko bi uradio nešto van njegove kontrole. Preispitivao je njihova stanja i proveravao njihovu trpeljivost i poniženja i koliko mogu da izdrže dok ne ostvare svoj lični motiv, ulazak u vladu. Birao je te koji su ispunjavali sve njegove zahteve i poigravao se sa njihovim ambicijama. Pa zamislite kada jedan budući ministar kaže da ulazi u Vladu kako bi sutra njegova deca pričala da je prišao istorijskoj ličnosti kakav je Vučić. Nečuveno - smatra Ćupić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati