Politika

Direktno.rs

25. 10. 2020. 22:35 4

Koncentraciona ili oktroisana Vlada? Svakako KRATKOROČNA!

U večerašnjoj emisiji "Utisak nedelje" gosti su bili predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i politički analitičar Cvijetin Milivojević, a tema je bila formiranje nove Vlade, o kojoj su gosti imali različite stavove.

Šapić, koji će biti deo izvršne vlasti, na početku emisije je kazao da od Vučića ništa nije tražio i da to ne bi bilo korektno, imajući u vidu da je osvojio daleko manje glasova od SNS.

- Vučić je rekao istinu da mu nisam ništa tražio. Smatrao sam da smo uzeli mnogo manje glasova od SNS, da je politički nerealno i nepristojno da ulazimo u Vladu kad SNS može sama da je formira. Meni je jasno zašto je napravljena ova Vlada, iako vi kažete da nije. Inače, ne bih ni ulazio u Vladu da mi nije jasno. Smatrali smo da su neki naši stavovi bliski stavovima SNS, tako da mi je Vučić predložio ministarstvo, koja sam potom ja prihvatio - rekao je Šapić, dodavši da na parlament ne gleda na taj način da je faktički bez opozicije, već da je sve ovo posledica koronavirusa.

- Nisam ja shvatio da je ova Vlada formirana da ne bi bilo opozicije, već zbog okolnosti u kojima se nalazi ceo svet, pa i mi. Imamo nezapamćenu situaciju da je svet stao i da postoje neki interesi koji su bitniji od partijskih interesa. Ovo sam ja razumeo kao neku koncentracionu Vladu gde je interes države najvažniji i da treba da se održi barem još jedno godinu dana dok ne prođe koronavirus.

Ministarstvo je, kaže on, bilo važno po SPAS, iako smatra da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji ne spada u prvu kategoriju ministarstva.

- Ratko Dmitrović se bavi populacionom politikom i demografijom već 15 godina. On je mnogo govorio o problemima srpskog naroda već 20 godina. Dugo se bavi novinarstvom, uvek je bio vezan za politiku, treudio se da zaštiti srpski narod koliko god je mogao. Danas kad ponekad nešto tvitne, ja ga pitam: "Šta će ti ovo, šta ti znači", ali ne sumnjam da će on implementirati sve ono što su naša partijska načela.

Šapić ističe i da bi u borbi protiv kriminala podržao ne samo Vučića, već i bilo kog drugog predsednika koji se bori protiv toga.

Antonijević smatra da nije dobro to što će Dmitrović biti ministar za demografiju i da on gaji stavove koji su suprotni interesima građana Srbije i pomirenju u regionu.

- Poruke koje je Ratko Dmitrović slao u poslednjih 20 godina jeste to da mladi ljudi odlučuju da odu iz zemlje. Njegove poruke često idu prilično negativno ka Hrvatskoj, pomalo uznemiruju. Svi pamtimo te ratove, kako je to izgledalo i ne treba takve poruke slati. Ne znam da li će prestati sa tim, ali svakako treba da doprinosi pomirenju među narodima, a ne da radi ovo što radi.

Što se tiče Gordane Čomić, ne vidi nikakav problem da ona bude ministarka u novoj Vladi.

- Imali smo ministre, Krstić čini mi se, koji su dolazili iz inostranstva, nisu bili u političkom životu i dobijali su šansu. Bitno je kako će izgledati taj tim, koliko će biti političke volje da se nešto dobro uradi. Teško objašnjivo je to što je Čomić u Vladi, imajući u vidu njenu prošlost, ali hajde da dočekamo tih 100 dana, pa onda da bacamo kamenje na nekog. Mada, sumnjam da bi neko imao toliko čiste ruke da baca kamenje - kazao je Antonijević.

Cvijetin Milivojević kaže da mu je prva asocijacija na Gordanu Čomić knjiga "1984", koju je pročitao u Samoboru, baš te 1984. godine.

- Iz te knjige sam tada izvukao tri pouke: mir je rat, ropstvo je sloboda, treću neću da pominjem... Prva asocijacija na Gordanu Čomić mi je kada je bila zamenik predsednika Skupštine kada je predsednica bila Slavica Đukić Dejanović, neverovatno je kako se tada okrutno ponašala prema tadašnjoj opoziciji. Ja sam već jednom rekao da posle nelegitimnih i nelegalnih izbora sledi oktroisana Vlada i oktroisani parlament, ali mislim da ovoj Vladi treba dati šansu ako ju je Vučić zamislio kao prelaznu, odnosno tehničku kako bi se pripremili uslovi za demokratske izbore, a ne da vlada svojomličnom voljom gde bismo ponovo imali nelegalne izbore - istakao je on i dodao:

- Posle 30 godina EU šalje poruku Aleksandru Vučiću da u Srbiji nema osnova za pluralizam. Zatim dolazi Varhelji u Srbiju, nakon čega Vučić kaže da prihvata odgovornost i da je spreman da popravi sve te uslove. Ima li većeg šamara za zemlju nego taj potez EU? A onda mu opet daju šansu da vlada zahvaljujući nelegitimnim izborima. Jasno je da nam je nametnuta stabilokratija gde je bitno da neko ostane na vlasti jer će taj neko odraditi posao koji im je potreban.

Milivojević je prokomentarisao i izbor Maje Gojković za ministarku kulture i informisanja, kao i rokadu Vulina i Stefanovića.

- Maja Gojković nikad nije bila u kulturi i možete da joj date šansu. Ali, Gordana Čomić je već bila u ovom sektoru koji će ubuduće obavljati i nije ostavila dobar utisak. Što se rokade Vulina i Stefanovića tiče, Vulin je bio ministar odbrane, a nije odslužio vojni rok. Pa taj posao bi onda obavljala bolje neka žena koja je bila pri vojsci nego on. Sa druge strane, Stefanović je bar odslužio vojsku - smatra Milivojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati