Politika

Direktno.rs

03. 10. 2020. 21:28 20

Vučić: Izbori 2020. nikad demokratskiji, mediji bili naklonjeni opoziciji

Nikada izbori nisu bili demokratskiji, nikad mediji nisu bili naklonjeniji opozicionim strankama, nego u ovoj kampanji. Nikada nijednu reč o opozicionim strankama neko nije rekao kao što mi nismo rekli u ovoj kampanji, nijednu reč protiv njih, nijednu reč nigde, izjavio je Aleksandar Vučić, 2. aprila 2020. u emisiji "Upitnik" na RTS.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da su protekli parlamentarni izbori bili organizovani na demokratski način, ističući da niko od funkcionera njegove partije “nijednu reč” nije rekao protiv svojih političkih protivnika.

Ipak, Posmatračka misija Crte ocenila je da su ovi parlamentarni izbori najlošiji od 2016. godine od kada ta organizacija posmatra izborne procese i to kako u odnosu na izborni dan, tako i odnosu na period predizborne kampanje. Kako je istaknuto, rezultati izbora nisu lažirani, ali se postavlja pitanje na koji način je formirana volja birača.

Kako je naglašeno, na tri nivoa posmatranja izbora (na biračkom mestu, ispred biračkog mesta i pri glasanju od kuće) posmatrači Crte zabeležili su narušavanje tajnosti glasanja, vođenje paralelnih evidencija birača, pritiske na birače, kupovinu glasova, glasanje bez dokumenata i provere UV lampom… Zabeležena su i tri slučaja korupcije u izbornom procesu, poznate kao “bugarski voz“.

Kako su zabeležili posmatrači Crte u toku izborne kampanje pre vanrednog stanja, predstavnicima stranaka na vlasti pripalo je čak 91,1 odsto vremena u najgledanijim terminima. Više od polovine tog vremena oni su predstavljeni u neutralnom tonu, u pozitivnom oko 47 odsto, dok je negativno izveštavanje o vlasti na nacionalnim frekvencijama gotovo izostalo, odnosno zabeleženo je u 0,3 odsto slučajeva.

Nakon vanrednog stanja došlo je i do promena u tonalitetu, pa je za sve političke aktere porastao procenat predstavljanja u neutralnom tonu, dok su se krajnosti izbegavale. Predstavnici stranaka na vlasti kao i opozicije koja učestvuje u izborima predstavljeni su neutralno ili pozitivno u više od 97,7 odsto izveštaja, dok su se o predstavnicima opozicije u bojkotu izveštava u neutralnom ili negativnom tonu u 95,7 odsto programa. Pozitivnog tona za “bojkotaše“ bilo je tek 4,3 odsto.

Takođe, Aleksandar Vučić je izjavio da tokom kampanje “nikada nijednu reč o opozicionim strankama niko nije rekao”, a upravo u predizbornim spotovima Srpske napredne stranke neke od glavnih uloga imali su opozicioni lideri.

U spotu “Nemojte ostati u prošlosti, glasajte za budućnost” ističe se: “Kada ostanete kod kuće na dan izbora listi Aleksandar Vućić – Za našu decu nedostaje glas. Kada listi Aleksandar Vučić – Za našu decu nedostaje glas sve opozicione partije mogu da formiraju kolaciju. Kada ujedinjena opozicija preuzme vlast, ekonomija propada.”

Opozicioni političari bili su prikazani i slikom u spotu “Gradimo budućnost Srbije”, uz tekst:

- Vođe opozicije se samo žale i tako omalovažavaju uloženi rad i velika postignuća naših doktora i medicinskih sestara. Mi uvažavamo lekare, mi uvažavamo istorijske rezultate koje smo postigli zajedno kao nacija. Oni samo ometaju borbu protiv korona virusa, a mi se borimo svakoga dana.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati