Politika

Direktno.rs

30. 09. 2020. 20:59 10

Vučić: Država nije uradila ništa kada je Kosovo proglasilo nezavisnost

Ništa, dakle, naša država nije uradila u odbrani ustavnog poretka u trenutku proglašenja kosovske nezavisnosti... Ti isti koji su u svemu tome učestvovali, dozvolili su da bez naše reakcije, da sa tim velikim ništa Kosovo proglasi nezavisnost, izjavio je Aleksandar Vučić, gostujući na TV Prva, u februaru 2019. godine.

U narodu se kaže da dobar izgovor zlata vredi, a Aleksandru Vučiću je bivša vlast večiti izgovor za sve propuste, afere, brljotine koje čini zajedno sa svojom naprednjačkom ekipom. Ovog puta, želeći da prikrije svoju odgovornost za predaju Kosova i Metohije vlastima u Prištini, on je optužio bivšu vlast (Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu) da nisu ništa preduzeli kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

I šta mislite, da li je Vučić rekao istinu? Naravno, kao i bezbroj puta, opet je slagao.

Istoga dana kada je proglašena nezavisnost Kosova javnosti su se, manje-više istom porukom, obratili tadašnji premijer Vojislav Koštunica, predsednik Boris Tadić i predsednik Skupštine Oliver Dulić, dok su pojedini ministri otišli na Kosovo kako bi “dali podršku Srbima i nealbancima”. Odluku o proglašenju kosovske nezavisnosti tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić nazavao je nelegitimnim aktom, poručivši da „Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije“. Tadić je zatražio od UNMIK-a i KFOR-a da za Srbe na Kosovu obezbedi najviši stepen bezbednosti.

Tadašnji premijer Vojislav Koštunica rekao je da je jednostrano proglašena “lažna država” iza koje “stoje vojni interesi NATO“. Koštunica je optužio SAD da je “silu stavila iznad Povelje UN i bezobzirno prekršila međunarodni poredak”, kao i da je “primorala Evropu da se povinuje volji sile”. Ponovio je da će Vlada Srbije poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara "lažna država".

Iste večeri, dakle 17. februara 2008, Tadić i Koštunica sastali su se sa tadašnjim šefom Aleksandra Vučića i zamenikom predsednika Srpske radikalne stranke Tomislavom Nikolićem. Dogovorili su se da se u najkraćem mogućem roku održi sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi se potvrdila odluka Vlade o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa u Prištini, kao i da 21. februara vlada i parlamentarne stranke u Beogradu organizuju protest povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Vlada Srbije je tri dana ranije, 14. februara 2008, donela Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Tu vladinu odluku, Skupština Srbije potvrdila je na hitnoj sednici 18. februara 2008, uz naglasak da se poništava akt narušavanja suvereniteta i teritorijalne celokupnosti Srbije zajamčene Ustavom Srbije i važećim međunarodnim pravom. Takvi akti Prištine, navodi se u skupštinskoj odluci, predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Srbije i zato su nevažeći i ništavni. 

U danu kada je Skupština Srbije “poništila nezavisnost Kosova”, tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je, u skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova, naložio hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Istovremeno je na zahtev Srbije, koji je podržala Rusija, 18. februara 2008. sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN-a, na kojoj je predsednik Tadić zatražio od generalnog sekretara UN da raspusti privremenu Skupštinu Kosova, a njenu odluku o nezavisnosti poništi. Tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki-Mun to nije učinio, ali je na zasedanju izjavio da je važeći pravni okvir Rezolucija SB 1244.

Tog dana, delalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika kosovske vlade Hašima Tačija, predsednika Kosova Fatmira Sejdijua i predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija zbog toga što su, kako su naveli iz MUP-a, u Prištini organizovali proglašenje lažne države na tlu Srbije.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati