Politika

[ Izvor: Beta ]

27. 09. 2020. 09:35 0

HOKLICA SVE ČEŠĆA "Impotentna vlada, prepotentni predsednik"

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je Srbija danas država sa skupštinom bez opozicije i da će imati "impotentnu vladu, prepotentnog predsednika", a građane bez države.

- Uveren sam da takva vlada, kao i skupštinski saziv, neće biti dugog veka, a predsednik će, bez obzira na svoju svemoć, sve češće sedeti na hoklicama jer će Srbija biti  sve slabija - rekao je Ponoš u intervjuu za današnji "Blic".
Upitan kakvu Vladu Srbije očekuje, Ponoš je odgovorio da će ekipa ljudi koja neće odlučivati o najvažnijim stvarima ponovo biti zadužena da u javnosti pravda tuđe odluke i postupke, i dodao da su nevažna konkretna koaliciona i personalna rešenja.


Ponoš je istakao da bi zajednički kandidat opozicije za predsednika Srbije na izborima 2022. godine bio nužan, ali ne i dovoljan preduslov za uspeh, i da je iskustvo iz Crne Gore veoma poučno.

- Narodna stranka je spremna da stane iza najboljih zajedničkih kandidata na svim nivoima. Pitanje je optimalnog tajminga za promovisanje zajedničkih kandidata, imajući u vidu kroz kakvog tabloidnog zeca bi morali da prođu. Ne manje važno je da se stranke i drugi akteri svojim angažmanom, snagom i referencama pouzdanog partnera kvalifikuju za učešće u takvim dogovorima - rekao je Ponoš.


Upitan o pozivu predsednika SDS-a Borisa Tadića na okupljanje opozicije, Ponoš je odgovorio da se stranke koje su bojkotovale izbore nisu ni razilazile.

- Bez obzira na formu saradnje, mi smo i dalje na istom zajedničkom zadatku borbe za regularne izbore uslove i odgovornost institucija. Okupljanje u krug oko daske na pučini, gde svi plivaju u suprotnim smerovima iscrpljujuće je plutanje osuđeno na potonuće - rekao je Ponoš.


Ponoš je, povodom spekulacija o broju kolona u kojima bi opozicija trebalo da nastupi na budućim izborima, rekao da se "nude i četvorosobni stanovi od 38 kvadrata, ali je u njima nezgodno živeti".

- Da bismo stigli do koliko-toliko regularnih izbornih uslova, bilo bi dobro da imamo zajednički opozicioni front i da svako pokriva svoj deo biračkog tela. Mi iz Narodne stranke sugerišemo da bi opozicione stranke trebalo da se okrenu građanima i da konsoliduju svoje glasačko telo. Tek kasnije, pred izbore, videćemo kako se najbolje sabiramo, ali pre toga trebalo bi da dobrano poradimo da bismo imali šta da saberemo. A sabiraju se glasovi, a ne učesnici putujućih opozicionih  okruglih stolova - rekao je Ponoš.


Na pitanje o vođenju beogradskog odbora Narodne stranke, Ponoš je odgovorio da je njegov zadatak da konsoliduje organizaciju u Beogradu kako bi bila spremna da izađe na izbora i odbrani izborni rezultat, ako se za izbore stvore regularni uslovi.

Upitan o odlasku iz stranke bivšeg potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića i snimcima na kojima je Jovanović pogrdno govorio o predsedniku te partije Vuku Jeremiću, Ponoš je odgovorio da su "letnja dešavanja napravila izvesnu štetu Narodnoj stranci, a nešto više odnosima unutar opozicije", i dodao da je "popravljivo i jedno i drugo".

- Nemam ništa novo da kažem Nikoli, posebno ne preko novina. Sve što sam imao, rekao sam mu dok smo sarađivali - naveo je Ponoš.


Na pitanje da li bi odbio da potpiše dokument koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući, Ponoš je odgovorio da nikada svojim činjenjem ne bi državu doveo u tako ponižavajuću situaciju.

- Postoje situacije kada moraju da se donesu teške odluke i kada je izbor binaran. Ovo u Vašingtonu nije bio takav dramatičan i neizbežan slučaj. To je bio samo galantan prilog Trampovoj kampanji sa neizvesnim i dugoročnim posledicama po interese Srbije, a u nadi da će on pamtiti i vratiti Vučiću ličnu uslugu - rekao je Ponoš.

- Jeftinije bi bilo da je, kao svojevremeno Klintonovoj, Vučić i Trampu uručio finansijski prilog za kampanju. Nije baš morao da alali Kosovo kao donaciju - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati