Politika

Direktno.rs

20. 09. 2020. 17:31 7

Andrej Vučić nije uspeo - Vučević ostaje samo gradonačelnik Novog Sada

Iako je bio kandidat Andreja Vučića za predsednika Vlade Srbije, odbornička grupa SNS u Novom Sadu predložila ga je ponovo na mesto gradonačelnika. To znači da je, uprkos obećanjima brata Andreja, Vučević ponovo izvisio za mesto premijera.

Radikalsko dete, najbliži saradnik i čovek za specijalne operacije Andreja Vučića, koordinatora naprednjaka za Vojvodinu, očigledno se, ipak, nikada neće dokopati mesta prvog čoveka Vlade Srbije, jer svima postaje jasno da je ovo poslednja Vučićeva Vlada.

Vučeviću ostaje da vlada Novim Sadom, koji je posle Beograda, postao drugi najveći centar mafije i organizovanog kriminala. Da podsetimo, Vučević je rođen 1974. godine, netipičan je naprednjak umilnog lica sa legalnom diplomom Pravnog fakulteta, sin bivšeg radikalskog predsednika Skupštine Novog Sada Zorana Vučevića.

Učlanio se u SNS 2008. godine, predsednik Gradskog odbora Novi Sad postao je 2011, a 2012. gradonačelnik, i od tada u ime Andreja Vučića, kome jedino polaže sve račune, vedri i oblači ne samo Novim Sadom, već i celom Vojvodinom.

Poznat je po podaničkom odnosu prema vrhovnom šefu Aleksandru Vučiću, za koga je izjavio: "Vučić je kao Mesi - i kreator i vođa tima i golgeter". Ističe se i po prostačkim uvredama upućenim svima koji drugačije misle - medijske mete njegovog pogrdnog jezika su ne samo opozicioni lideri, već i slobodni novinari, i svi javni radnici koji se usude da kritikuju velikog vođu. Kao gradonačelnik Novog Sada istakao se namerom da sruši "SPENS", koji je jedan od simbola grada, ali je bio uključen u zataškavanje afere ATP Vojvodina, čime je od krivične odgovornosti, barem za sada, spasao Maju Gojković, ali je to Novosađane koštalo više od 300.000.000 dinara na ime naknade štete za neizvršenje spornog ugovora.

Obrukao se i podnošenjem fingirane krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog mlađeg brata Andreja u slučaju proizvodnje narkotika u čuvenoj aferi "Jovanjica", čime je izvrgao ruglu ne samo sebe lično, već i čitavu advokatsku struku i sve građane Novog Sada. U demokratskoj javnosti i stručnim krugovima, ocenjeno je da u tome ima i elemenata krivičnog dela ometanja istrage i da je time postao saučesnik u pokušaju zataškavanja krivičnog dela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Prema podacima koje su prikupili novinari KRIK-a, protiv Vučevića su se vodila dva postupka. Prekršajni sud u Novom Sadu ga je novčano kaznio zbog nezakonitog trošenja novca iz gradskog budžeta, dok mu je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla upozorenje zbog neprijavljivanja imovine. Najozbiljnije optužbe protiv njega su iznete u anonimnoj krivičnoj prijavi - u njoj se tvrdi da je Vučević pomogao svom saradniku Slobodanu Miliću zvanom Bocara da se promene planska dokumenta grada kako bi se vrednost Milićevog zemljišta povećala. Ovo zemljište potom je Grad Novi Sad otkupljivao po cenama mnogo višim od realnih, piše u prijavi.

Vučević je blizak bratu predsednika Srbije Andreju Vučiću i često su viđani zajedno. Slovi i za osobu koja ima presudan uticaj na poslovanje Fudbalskog kluba Vojvodina, iako u njemu zvanično nema nikakvu funkciju. To pokazuju i događaji iz 2019. godine, kada su navijači, koji su želeli smenu uprave kluba, pozivali Vučevića da se uključi u rešavanje problema. On je izjavio da uprava nema legitimitet zbog loših rezultata, a kroz mesec i po dana došlo je promena u rukovodstvu kluba. Novi predsednik upravnog odbora Vojislav Gajić izjavio je: "Za to što sam danas ovde, zaslužan je gradonačelnik Vučević". Gradonačelnik se na sajtu borilačkog događaja "Megdan fighting" navodi kao osnivač, a Novi Sad ga finansira. Na Radio-televiziji Vojvodine prikazuje se emisija "Grad i mi", u kojoj je Vučević jedini gost.

Za istraživački portal krik.rs Vučević nije pristao da govori o svojoj imovini, ali su oni došli do zanimljivih podataka.

- Stan Sajmište, Novi Sad 86 m2, četvorosoban stan u blizini jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica - Bulevara oslobođenja. Stan je u istoj ulici kao i vrtić "Palčica", u kojem je zaposlena njegova supruga Maja Vučević. U istoj zgradi, na spratu ispod Vučevićevog stana nekretninu poseduje i njegova tašta Dragica Eror. Majka Vučevićeve žene ima trosoban stan, veličine 95m2.

- Garaža Sajmište, Novi Sad 13m2. Vučević je vlasnik je podzemne garaže u zgradi u kojoj poseduje stan.

- Stan, širi centar, 50 m2 78.000 €. Vučević je vlasnik i stana u širem centru Novog Sada.

- Stan Centar, Novi Sad 84 m2 vodi se na oca Zorana, dugogodišnjeg funkcionera radikala. Zgrada u kojoj je stan je u samom starom jezgru grada, koje se vodi kao kulturno-istorijska celina.

- Stan Novi Sad, Podbara, 40 m2 56.000 €. Jednoiposoban stan porodice vodi se na njegove roditelje Zorana i Gordanu Vučević.

- Stan Novi Sad,  Adamovićevo naselje 119 m2 vodi se na sestru Tijanu Ćirović, a njen muž Petar Ćirović takođe je funkcioner naprednjaka i predsednik Saveta za budžet Skupštine grada.

Pred formiranje Vlade 2016. Vučević je slovio kao kandidat Andreja Vučića za premijera, ali mu je izmaklo mesto prvog čoveka Vlade Srbije. I sada je situacija bila veoma slična, ponovo je bio kandidat za premijera, a brat Andrej učinio je sve kod brata Aleksandra da Vučević postane premijer - i nije uspeo. A ovo mu je bila poslednja šansa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati