Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

16. 09. 2020. 16:38 1

Đilas i Zelenović sa evroposlanicima: Što pre omogućiti izborne uslove!

Evropski poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D) i predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića pozvali su u zajedničkom saopštenju na obnavljanje međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta što je pre moguće.

Kako piše "European Western Balkans", na današnjem sastanku su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider. Prisustvovali su i Dragan Đilas i Ljuban Panić iz Stranke slobode i pravde, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić.

- U pogledu predstojećih izbora u Beogradu, i sledećih parlamentarnih izbora, u postpunosti podržavamo posvećenost Evropskog parlamenta da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i poziciju komesara Olivera Varheljija da se Evropski parlament angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije - stoji u saopštenju usvojenom nakon današnjeg sastanka, piše pomenuti medij.

U prošlonedeljnom pismu opoziciji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da sve strane treba da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog paralmenta i naglasio ključnu ulogu koju treba da igra opozicija.

U saopštenju stoji da je prethodni angažman Evropskog parlamenta imao je za cilj da se postigne izvestan napredak, ali zbog činjenice da se održao previše blizu izbornog dana i da je vlast bila u potpunosti odgovorna za primenu rezultata, izborni uslovi bili su i dalje nedovoljni da bi opozicija na njima učestvovala.

- Evropski parlament pokazao je posvećenost da se uspostave funkcionalna demokratija, vladavina prava i medijske slobode u Srbiji kao preduslov za uspešnu integraciju države u Evropsku uniju, koja je trenutno ugrožena statusom Srbije kao "hibridnog režima", izbori koji su za ishod imali nepostojanje parlamentarne opozicije i izostanak otvaranja novih poglavlja zbog nedostatka napretka u ključnim poglavljima 23 i 24 - navodi se u saopštenju.

Naglašava se da međupartijski dijalog treba da počne što je pre moguće.

- Trenutno stanje demokratije u Srbiji zahteva dubinski i otvoren proces sa verodostojnim rezultatima i mehanizmima za obavezivanje kako bi sve političke partije učestvovale na sledećim izborima - zaključuje se.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati