Politika

Velimir Perović

23. 08. 2020. 17:34 9

Miroslav Aleksić: Vučića će, zbog pljačke Srbije, pokoriti narod

Aleksandar Vučić se neće pokoriti vladavini zakona, nego će Aleksandra Vučića pokoriti narod, a institucije sistema će procesuirati i njega i sve izvršioce njegovih naloga i sledbenike koji godinama razaraju, rasprodaju i pljačkaju Srbiju, gaseći institucije i gazeći Ustav i zakone, rekao je u intervjuu za Direktno.rs Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

 Aleksić je nedavno podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv više odgovornih osoba za transakcije Telekoma Srbija kojima je to državno preduzeće kupilo nekoliko kablovskih operatera za pola milijarde evra.

Tražio je od Tužilaštva za organizovani kriminal da objavi s kim je vlasnik plantaže marihuane "Jovanjica" Predrag Koluvija kontaktirao prilikom hapšenja i ranije, i od koga je tražio zaštitu. Insistirao je da ministar finansija bude saslušan povodom povezanosti njegovog brata Predraga Malog i firme Milenijum koja gradi najveće infrastrukturne projekte u Srbiji poput Beograda na vodi.

Aleksić je tražio i da ministar zdravlja Zlatibor Lončar bude saslušan povodom navoda penzionisanog policijskog generala Rodoljuba Milovića o bliskim vezama sa "zemunskim klanom".

Miroslav Aleksić se ne plaši mafije koja razara Srbiju, dokumentovano ukazuje na brojne kriminalne radnje predstavnika vlasti, ali nažalost, Tužilaštvo ne reaguje na njegove prijave i upozorenja.

Otkrili ste veliki broj afera u koje su upleteni najviši predstavnici vlasti. Međutim, iako bi u normalnoj državi Vaša saznanja izazvala potres u vlasti, kod nas nadležni državni organi gotovo da i ne haju za obelodanjivanje dokaza o sprezi između države i kriminala. Kako to tumačite?

- Država više ne postoji, jer je aktuelna vlast sistematski osam godina razarala državne institucije, gazila zakone i od Srbije napravila plemensku zajednicu u kojoj oni koji njome upravljaju rade šta god im se prohte bez ikakve odgovornosti. U svakoj normalnoj zemlji, zbog ovoliko afera vladajuća garnitura bi se odavno povukla, a krivci bi odgovarali za korupciju i kriminal koji sprovode. U Srbiji će se to dogoditi kada bude došlo do promene vlasti i kada institucije budu ponovo počele da obavljaju svoj posao, a taj dan nije daleko.

Skoro svaki dan se otkrivaju dokumenti o kriminalnim delima državnih službenika. Da li je ta kriminalna kula od karata pred rušenjem?

- Ovo je neodrživo stanje po pitanju korupcije i kriminala. Nikada veća krađa države nije postojala. Srbijom danas upravlja kriminalni klan koji odlučuje o svemu, a vlada, ministri, direktori i gradonačelnici su samo njihovi poslušnici i izvršioci njihovih naloga. To nije prirodno stanje i neodrživo je na dugi rok. Građani će vrlo brzo podići glas i reći "dosta je pljačke koju sprovodite godinama unazad, dok mladi odlaze u svet, a mi razmišljamo kako da obezbedimo novac da kupimo deci knjige za školu i drva za sledeću zimu".

Na koje sve kriminalne afere Tužilaštvo nije reagovalo, a moralo je?

- Teško mi je da kažem koja je bila prva, ali svako među prvima na kojima se pokazalo da nemamo državu je afera "Savamala". To je trenutak sloma države, jer kad neko tokom noći u centru Beograda bagerima poruši nečije objekte i to prođe bez ikakve reakcije nadležnih organa i institucija, svakako je najveći dokaz da država ne postoji. Posle tog slučaja su se slične afere samo nizale, počev od objekta na Pančićevom vrhu, pljačke ""Krušika", proizvodnje droge na imanju "Jovanjica" i neviđene pljačke Telekoma.

Kako to objasniti? Da li je možda vlast nečim ucenila republičkog tužioca Zagorku Dolovac?

- Svi koji pristaju da obavljaju svoje dužnosti mimo zakona i procedura a po političkim nalozima vlasti su saučesnici u svemu što se događa u Srbiji, uključujući i državnog republičkog tužioca koji je prvi u lancu odgovornosti za kriminal i korupciju koji razaraju Srbiju i sve su veći iz godine u godinu. Umesto da tužilaštvo procesuira odgovorne i štiti državnu imovinu, oni štite kriminal i korupciju koje konstanto sprovodi režim.

Da li je u ovom trenutku jedina "obaveza" Zagorke Dolovac da radi na očuvanju nesumnjivo kriminalne vlasti u Srbiji koju personifikuje Aleksandar Vučić?

- Na osnovu njenog delovanja je potpuno jasno da ona štiti ne samo Aleksandra Vučića, nego i sve njegove sledbenike i poslušnike. Time se Zagorka Dolovac svrstala na stranu mafijaškog klana koji upravlja državom.

Da li danas u Srbiji može da se napravi razlika između države i mafije?

- Ono što je nekada želeo "zemunski klan", a to je da preuzme upravljanje državom se, nažalost, sada ostvarilo - mafija je preuzela Srbiju.

Imate li utisak da se sav kriminal u javnom sektoru dešava po direktivama iz najvišeg državnog vrha?

- Da. U Srbiji je uvek bilo korupcije, ali je vlast Aleksandra Vučića tu korupciju potpuno centralizovala i svako ima svoje resore i zaduženja. Ljudi koji su na poternicama i kriminalci kojima je suđeno za najteža dela u ranijim vremenima su najveći prijatelji naprednjačkog režima i to je najbolji dokaz da kriminal dolazi sa državnog vrha.

Da li su sada republička kasa i budžeti javnih preduzeća i institucija postali "zlatni rudnik" iz koga se finansira mafija?

- Naravno, to je potpuno jasno.

Da li državna mafija ima veze sa gradnjom Beograda na vodi, kupovinom PKB-a, izvlačenjem novca iz Telekoma, gradnjom preskupih autoputeva... ili su to možda "samo" porodični biznisi pojedinaca iz vrha vlasti na čemu im zavidi "obična" mafija?

- Porodični biznisi i mafije koja upravlja Srbijom se podudaraju, a kolike su razmere pljačke najbolje govore u prilog primeri da je vlast PKB sa 17.000 hektara zemljišta u Beogradu prodala Arapima za 105 miliona evra, a onda je državni Telekom kupio kablovskog operatera "Kopernikus" za 195 miliona evra. Vidi se i na projektu Beograda na vodi, koji je najveća perionica para u Evropi i do danas niko nije saznao ko to finansira i od čijeg novca. Vidi se i na primeru Moravskog koridora, za koji je 2013. godine ugovorena izgradnja za oko 500 evra, a sada građani Srbije isti put plaćaju više od 800 miliona evra.

U Srbiji više ne postoji podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. Sva vlast je u rukama jednog čoveka - Aleksandra Vučića. Da li je to razlog zbog čega smo postali jedna od najkorumpiranijih država u Evropi?

- Apsolutno jeste. Sve odluke u Srbiji donosi jedan čovek i mi živimo u prikrivenoj diktaturi. U takvom ambijentu, gde postoji narastajuće nezadovoljstvo zbog sve težeg života i sve lošijeg životnog standarda, ukoliko se vlast ne okrene demokratskim vrednostima i načelima, neminovna je revolucija.

Zbog visokog stepena kriminala i korupcije i gušenja vladavine prava i slobode medija obustavljeno je otvaranje pregovaračkih poglavlja na putu ka EU. Kako vidite budućnost Srbije s ovom vlašću?

- Srbija nema budućnost sa ovom vlašću, a što duže ona bude vodila Srbiju, to ćemo biti sve dalje od evropskih i demokratskih vrednosti. To je danas potpuno jasno i međunarodnoj zajednici i zato je i stopirano otvaranje novih poglavlja, što je najbolji signal da ova vlast Srbiju vodi sve dalje od Evrope.

Da li verujete da će se Aleksandar Vučić jednog dana ipak pokoriti pred vladavinom zakona i da će dozvoliti da tužilaštvo i sudstvo samostalno i nezavisno početi da rade svoj posao?

- Neće se pokoriti Aleksandar Vučić, nego će Aleksandra Vučića pokoriti narod, a institucije sistema će procesuirati i njega i sve izvršioce njegovih naloga i sledbenike koji godinama razaraju, rasprodaju i pljačkaju Srbiju, gaseći institucije i gazeći Ustav i zakone. Jedna od ključnih stvari u programu Narodne stranke je uvođenje specijalnog tužioca za visoki kriminal za korupciju, koji će u prvih šest meseci nove vlasti procesuirati sve koji su se ogrešili o državnu i narodnu imovinu i oduzeti i zapleniti svu nelegalno stečenu imovinu. Potom sledi temeljna lustracija, kako bismo mogli da izgradimo ozbiljnu državu u kojoj funkcioniše sistem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati