Politika

Direktno.rs

08. 08. 2020. 14:10 11

Vučić: Ako ste mislili da ćete slomiti Šešelja, nećete uspeti (VIDEO)

U političkoj karijeri Aleksandar Vučić ni u šta iskreno ne veruje. Pokazalo se da je svaka njegova reč u funkciji osvajanja vlasti. On se nije libio da izgovori bilo šta što mu može doneti političku i ličnu korist u određenom trenutku. Međutim, "zabijanje noža u leđa" svom političkom ocu, Vojislavu Šešelju, čoveku bez kojeg bi Vučić ostao na margini društva, spada u vrhunac političkog beščašća. Kada se jednog dana budu pisale savremene studije i priručnici, kako ukloniti političke saradnike i osvojiti vlast, slučaj Aleksandra Vučića zauzeće značajno mesto, dok bi Makijaveli, otac političkog pragmatizma, zbog našeg sadašnjeg predsednika sigurno pocepao sva svoja dela.

Tako je, svojevremeno, Vučič hvalio doslednost i držanje Vojislava Šešelja, osobine koje, kako se pokazalo danas, ne krase srpskog predsednika. 

- Vojislav Šešelj posle dve godine u haškom kazamatu svoje mišljenje i svoje držanje nije promenio ni za jotu. Sve što je rekao na poslednjem mitingu, što ste mogli da vidite, 23. februara 2003. godine, govori i danas, doduše, kada mu dozvole, ali neće da ih moli za milost. Uveren sam da će se boriti hrabro, uveren sam da će na najbolji način zastupati interese svih vas, da će na najbolji način zastupati interese našeg naroda - kazao je Vučić na jednom od skupova radikala. 

Međutim, posle svega pet godina od odlaska Vojislava Šešelja u Hag, Vučić se predomislio po pitanju Šešeljevog zastupanja interesa svih nas, pa je istupio iz Srpske radikalne stranke, formiravši sa svojim drugim političkim roditeljem, Tomislavom Nikolićem, Srpsku naprednu stranku.

- Mislim da se oni nalaze u velikim problemima, a ako su mislili da će njegovu volju pokolebati ili da će ga skrhati ili slomiti kao čoveka, uveren sam da neće uspeti, kao što ni ovi odavde uz pomoć i nekih službi i mnogih kojima je to u interesu, neće uspeti da slome, ni tim za odbranu, a posebno ne Srpsku radikalnu stranku, koja je ubedljivo najjači politički činilac na našem političkom nebu - izjavljivao je sav uzbuđeni Vučić.

Ipak, određene službe, nećemo nagađati koje, ipak su odradile posao i slomile Srpsku radikalnu stranku, a kao najslabija karika u njoj, pokazao se upravo Vučić. Tako je od jednog najjačih političkih činioca na srpskom političkom nebu SRS danas postala minorna vanparlamentarna stranka. Aleksandar Vučić je u trenu sabrana dela svog "političkog oca" zamenio delima Maksa Vebera, propagirajući protestantsku etiku. 

- Oni su njega uhapsili i odveli u Hag, zato što su se tako dogovorili sa DOS-ovskim režimom, zato što im je bio politička pretnja, zato što je bilo izvesno i jasno da ne mogu da zaustave rast njegove popularnosti i popularnosti SRS i onda su hteli na taj način da jednu veliku opasnost sklone sa svojih leđa, da njega oteraju u haški kazamat iza rešetaka - smatrao je Vučić 2004. 

Kada je Šešelj pušten iz Haga, on se pokazao kao realna pretnja Vučićevom režimu i trebalo je zaustaviti rast popularnosti čoveka koji je prkosio haškim sudijama, viđenog u očima dela srpske javnosti kao heroja nacije. Vučić je neverovatnim manevrom, uspeo da Šešelja uvuče u svoje političke igre i kombinatoriku, što je četničkom vojvodi toliko srozalo rejting, da više ne predstavlja iole ozbiljniji politički faktor. 

- Uveren sam da oni ne znaju šta da rade u postupku protiv Šešelja, traže rešenja, sprovode nekakve poluistrage, lažne istrage, angažuju neke odavde koji u tom prljavom poslu treba da mu pomognu, ali im sve slabije ide, jer i Srbija i građani Srbije podižu glavu, bar oni koju su je ponekad spuštali, za Šešelja mogu da kažem da je nikada nije ni spuštao, u svakom slučaju, biće im sve teže, sve više će se mučiti - govorio je Vučić.

Taj isti recept primenio je i sam Vučić, kada je izgledalo da mu Šešelj predstavlja pretnju. Rovario je, otimao članstvo Šešelju i konačno uspeo. Samo sa jednom bitnom razlikom, građani Srbije su spuštali glave, dok je samo jedna, Vučićeva, ostala podignuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati