Politika

[ Izvor: VOA ]

06. 08. 2020. 16:21 8

Najjače kritike iz SAD do sada: Građani da biraju, RTS da se promeni

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji, a tiče se nedavno održanih izbora, višednevnih protesta u nekoliko gradova, ali i najavljene istrage o finansijskim transakcijama nekih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana, koju sprovodi Uprava za sprečavanje pranja novca.

 

- Primili smo k znanju izveštaj Fridom hausa, po kome je Srbija nazadovala iz kategorije polukonsolidovane demokratije u hibridni režim. Fridom haus je veoma cenjena organizacija i koristi dokazane metode u svom radu - rekao je Palmer tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder, vašingtonski portal koji se bavi temama u vezi Balkana, a povodom izveštaja "Zemlje u tranziciji", objavljenog u maju, prenosi Glas Amerike (VOA).

Američki diplomata rekao je da je Srbija održala izbore koji, međutim, javnosti nisu ponudili mnogo mogućnosti za izbor.

- Čvrsto smo se zalagali za to da opozicija učestvuje – ali opozicija je tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo. Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na javnog emitera – Radioteleviziju Srbije. Želeli bismo da se dogode promene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija - istakao je specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

 

Ukazao je i da najavljena provera finansijskih transakcija dela nevladinih organizacija i novinara neće pomoći Srbiji na proklamovanom putu članstva u Evropskoj uniji.

- Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari. To je nešto što samo može otežati Srbiji da napreduje na svom evropskom putu. Snažno podržavamo evropsku budućnost i perspektivu Srbije i, na kraju, njeno članstvo u Evropskoj uniji. Ali, da bi se taj cilj postigao – potrebno je da se Srbija kvalifikuje za to – što podrazumeva sprovođenje demokratskih reformi. Nadamo se da nas Beograd i vlasti Srbije posmatraju kao partnere u tome. Zasigurno, ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi - naveo je Metju Palmer.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati