"Nova Vlada biće kompenzacija za parlament bez opozicije" | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

I. M.

01. 08. 2020. 12:15 2

"Nova Vlada biće kompenzacija za parlament bez opozicije"

- Postoje četiri opcije i sve su imale značajnu podršku, od koalicije sa socijalistima i manjinama, koalicije sa Šapićem i manjinama, koalicije sa socijalistima, Šapićem i manjinama i da samo sa manjinama formiramo vladu - najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva SNS i dodao da će nova vlada Srbije biti izabrana do kraja avgusta.

Predsednik Vučić naglasio je da će se razgovori o vladi nastaviti odmah po konstituisanju novog saziva Skupštine, a sama odluka o sastavu vlade oko 15. avgusta.

Međutim, srpsku javnost zanima koji od ova četiri scenarija će se realizovati?

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka, Zoran Stojiljković, smatra da će novi sastav srpske vlade biti kompenzacija za parlament bez opozicije.

- Smatram da je treća opcija koja podrazumeva ulazak u vladu svih lista koje su ušle u parlament najrealnija. Postoji mogućnost da u vladu uđe neko iz struktura koje nisu uspele da uđu u skupštinu - kaže Stojiljković

On ističe da čitava priča oko sastava vlade jeste Vučićeva poruka da niko nije siguran i ima funkciju disciplinovanja čak i samih pojedinih članova SNS.

- Ulazak u strukture vlasti ne podrazumeva samo ulazak u vladu, već i u druge državne institucije. To je veoma složen aranžman - ističe Stojiljković.

 

Upitan zašto se toliko čekalo sa izborom Vlade Srbije, Vučić je rekao da je ogromno poverenje građana teret na leđima i da to znači da treba napraviti dobar izbor.

Za urednika Nove srpske političke misli, Đorđa Vukadinovića, nema dileme da je odugovlačenje sa izborom vlade lažna i nepotrebna dramatizacija, te da su sve spekulacije u javnosti vezane za to pitanje besmislene.

- Da živimo u normalnoj zemlji, pitanje sastava vlade bi bilo važno, a u Srbiji je danas to više stvar medijskog pakovanja, jer ne postoje institucije - smatra Vukadinović.

 

Vukadinović naglašava da vlast stvara iluziju da se radi o nečem bitnom, a da su, zapravo, svi koji su izašli na izbore 21. juna partneri Aleksandru Vučiću. I on je mišljenja da je treća opcija najizvesnija.

- Mislim da je koalicija sa socijalistima, Šapićem i manjinama najrealnija, sem ako Vučić ne proceni da mu je zbog imidža u svetu potreban Šapić da glumi opoziciju - ističe Vukadinović.

 

Na pitanje o konkretnim personalnim rešenjima, Vukadinović odgovara da to suštinski nije bitno, jer Srbija i nema ministre već ađutante i sluge Aleksandru Vučiću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

InstAVgram

Zoran Živković [12.08.2020.]


Video dana

Kako prede gepard

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati