Politika

I. M.

01. 08. 2020. 12:15 2

"Nova Vlada biće kompenzacija za parlament bez opozicije"

- Postoje četiri opcije i sve su imale značajnu podršku, od koalicije sa socijalistima i manjinama, koalicije sa Šapićem i manjinama, koalicije sa socijalistima, Šapićem i manjinama i da samo sa manjinama formiramo vladu - najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva SNS i dodao da će nova vlada Srbije biti izabrana do kraja avgusta.

Predsednik Vučić naglasio je da će se razgovori o vladi nastaviti odmah po konstituisanju novog saziva Skupštine, a sama odluka o sastavu vlade oko 15. avgusta.

Međutim, srpsku javnost zanima koji od ova četiri scenarija će se realizovati?

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka, Zoran Stojiljković, smatra da će novi sastav srpske vlade biti kompenzacija za parlament bez opozicije.

- Smatram da je treća opcija koja podrazumeva ulazak u vladu svih lista koje su ušle u parlament najrealnija. Postoji mogućnost da u vladu uđe neko iz struktura koje nisu uspele da uđu u skupštinu - kaže Stojiljković

On ističe da čitava priča oko sastava vlade jeste Vučićeva poruka da niko nije siguran i ima funkciju disciplinovanja čak i samih pojedinih članova SNS.

- Ulazak u strukture vlasti ne podrazumeva samo ulazak u vladu, već i u druge državne institucije. To je veoma složen aranžman - ističe Stojiljković.

 

Upitan zašto se toliko čekalo sa izborom Vlade Srbije, Vučić je rekao da je ogromno poverenje građana teret na leđima i da to znači da treba napraviti dobar izbor.

Za urednika Nove srpske političke misli, Đorđa Vukadinovića, nema dileme da je odugovlačenje sa izborom vlade lažna i nepotrebna dramatizacija, te da su sve spekulacije u javnosti vezane za to pitanje besmislene.

- Da živimo u normalnoj zemlji, pitanje sastava vlade bi bilo važno, a u Srbiji je danas to više stvar medijskog pakovanja, jer ne postoje institucije - smatra Vukadinović.

 

Vukadinović naglašava da vlast stvara iluziju da se radi o nečem bitnom, a da su, zapravo, svi koji su izašli na izbore 21. juna partneri Aleksandru Vučiću. I on je mišljenja da je treća opcija najizvesnija.

- Mislim da je koalicija sa socijalistima, Šapićem i manjinama najrealnija, sem ako Vučić ne proceni da mu je zbog imidža u svetu potreban Šapić da glumi opoziciju - ističe Vukadinović.

 

Na pitanje o konkretnim personalnim rešenjima, Vukadinović odgovara da to suštinski nije bitno, jer Srbija i nema ministre već ađutante i sluge Aleksandru Vučiću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati